BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Boşaltılan okul ineklere ahır oldu

Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkartılmasıyla birlikte kapatılınca ahır olarak kullanılmaya başlandı.

Abone ol

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Tumlu köyündeki ilkokul, 28 Şubat 1997'den sonra zorunlu eğitimin 8 yıla çıkartılmasıyla birlikte kapatılınca ahır olarak kullanılmaya başlandı.

28 Şubat 1997 yılında Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan kararlar doğrultusunda zorunlu eğitim-öğretim 5 yıldan 8 yıla çıkartılmasıyla birlikte öğrenci sayısı 1-2-3. sınıfta 10'dan aşağı olan köylerde okullar kapatılarak taşımalı sisteme geçildi.

Bu sayede devletin ücretsiz sağladığı okul servisleri ile çocuklar en yakın köydeki ilköğretim okuluna gitmeye başladı. Ancak köyde bulunan okul ve lojmanlar atıl kaldı.

Kapatılan okullar köylüler tarafından sosyal aktivitelerde kullanılması için muhtarlara devredildi. Bu köy okullarından biri de Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Tumlu Köyü ilkokulu. Yaklaşık 13 yıl önce boşaltılan okul çürümeye yüz tutarken, bu yıl ahır olarak, lojman ise samanlık olarak kullanılıyor.

Okulun bahçesi koyunlardan geçilmiyor. Köylüler gündüz bahçeye çıkardıkları koyunların yünlerini de burada tıraş ediyor. Bu durumdan okulun hemen yanı başında bulunan evde oturan 65 yaşındaki Makbule Akalın rahatsız olduğunu belirterek, "Burası daha önce okuldu. Ancak şimdi koyunları doldurdular. Daha önce cıvıl cıvıl çocuk sesi gelirken şimdi koyun sesi geliyor. Çocukların okuması gereken yerlere koyunları sokuyorlar. Burada eskisi gibi çocuklar okumalı. Köyün 50'den fazla öğrencisi var ama taşımalı sistemle 4 kilometre uzaklıktaki Sağkaya'ya gidiyor" dedi.

3 çocuğu 4 kilometre uzaklıktaki köye gitmek zorunda kalan Medine Soydanç (43) ise taşımalı sistemin çocukları için iyi olduğunu belirterek, "Devlet çocuklarımızı para almadan taşıyor. Öğlen yemeklerini de veriyor. Daha önce burada bir sınıfta 3 - 4 sınıf oluyordu. Ancak şimdiki okulda bütün derslerin öğretmenleri bile ayrı ayrı. Eğer bizim köydeki okulda böyle olacaksa açılsın. Hem bize yakın hem de çocuklarımız gözümüzün önünde olur" diye konuştu.

Okulun muhtar tarafından ahır olarak kullandırıldığını ileri süren Soydanç, "Biz bu okulda okuduk. Ancak şimdi okul ahır olarak kullanılıyor. Bu bizim gücümüze gidiyor. Burası ahır değil de başka bir şey olarak kullanılmalı" dedi.

Bu arada, Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat ise Türkiye'de taşımalı sistemin ilk olarak 1991 - 1992 yılında pilot illerde başlatıldığını daha sonra ise 1994'lü yıllarda taşımalı sisteme ağırlık verildiğini, eğitimin zorunlu 8 yıla çıkmasıyla birlikte öğrencisi az olan köylerdeki okulların tamamen kapandığını kaydetti. Büyükfırat, köydeki okulların öğrenci sayısına göre kapatıldığın belirterek, "Bir köyde 1, 2, 3. sınıftaki öğrenci sayıları 10'u bulmazsa bu köydeki okullar kapatılarak
taşımalı sisteme geçiliyor. Taşımalı sisteme geçen köylerdeki okullarda kapatılarak muhtara devredildi. Muhtara bu okulların köylüler için kıraathane, sosyal aktivite, düğün salonu gibi yerler yapılması için devredildi. Tumlu Köyü'ndeki durumu ben bilmiyorum. Ama okul ahır olarak kullanılıyorsa bu yanlıştır. Bu doğru bir davranış değildir. Okulların tapusu köy tüzel kişiliğine ait olduğu için buralar muhtarlara devredilmiştir. Muhtarların izniyle bu okullar köylülerin hizmetine kullanılmaktadır" diye