BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,49
ALTIN 3.032,89
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Boşaltılan köylere geri dönüş başladı

Muş merkeze bağlı Yörecik köyüne 17 yıl aradan sonra geri dönüşler başlarken, ilk tütün ekiminin yapıldığı belirtildi.

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık'ın doğup büyüdüğü ve 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köyde çeşitli ürünler ekilmeye başlandı.

Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatif Başkanı Şehmus Solgun'un girişimleri ile firmalarla sözleşme imzalayan 8 ekici, aileleriyle birlikte köye döndü. İlk olarak tütün başta olmak üzere çeşitli ürünler eken köylüler, daha sonra yıkılan evlerini onarmaya çalıştı.

Köy boşaltıldığı zaman 1 yaşında olduğunu ve köyüyle ilgili bilgileri hep büyüklerinden dinlediğini söyleyen Kesire Sakçi, geri döndüğü için mutlu olduğunu söyledi.

Ortaöğretimi bu yıl bitirdiğini ve ekonomik durumlarının iyi olmamasından dolayı dershaneye devam edemediği için köye döndüklerini belirten Kevsire Sakçi, "İlk defa köyüme gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Burası gizli bir cennettir. Köyümüzü görmeyenler burada nasıl yaşadığımızı soruyor.

Oysa burada yaşamaktan her zaman gurur duyuyorum.
Dershane masrafımı karşılamak için tarlada çapa yapıyorum. 17 yıl aradan sonra köyümüzde ekime başladık. Ben köyümü ilk defa görüyorum" dedi.

Köyde 8 ekiciyle sözleşme imzaladıklarını söyleyen Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun da Yörecik köyünde yetişen tütünün meşhur olduğunu ve bu toprakların yeniden canlanmasını istediklerini vurgulayarak, "Muş tütününü meşhur kılan Yörecik tütünüdür.

Çünkü burada kırmızı toprak ve soğuk su mevcut olduğu için çok kaliteli tütün yetişiyor. Bu verimli topraklarımız 17 yıldır terk edilmişti. Çiftçimiz topraklarını işlemeyi özlemişti. Bu yıl Yörecik köyümüzde tütün ekimine başladık.

8 üreticimiz 120 dekar alanda tütün ekimi yapmış. Bu topraklarımızı tekrar yeşillendirmek istiyoruz, devletimize vergi ödemek, üreticimizin de cebine para koymak istiyoruz. Buralar bizim topraklarımız, huzura, barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

Köye 8 hanenin geri döndüğünü vurgulayan Yörecik Köyü Muhtarı Nazım Sakçi ise, "Köyümüz 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Biz 17 yıl aradan sonra köyümüze geri gelip ürün yetiştirmeye başladık.

Köyümüze 1981 yılında yapılan su kanalları tahrip olmuş durumda. Suyumuz az olduğu için kendi imkanımızla ekin yapmaya çalışıyoruz. Su kanallarımız onarılırsa daha fazla ürün yetiştiririz. Bu konuda devletin yardım etmesini istiyoruz. Ayrıca içme suyumuz da akmıyor.

Şu anda 2 kilometre uzaktan su getiriyoruz. Daha önce köyümüz 100 hanenin üzerindeydi. 1988 yılından sonra göç başladı ve 1993 yılında köyümüz boşaltıldığında 80 hane civarındaydı. Güvenlik gerekçesiyle bütün evler boşaltıldı" şeklinde konuştu.

"TESPİH BONCUĞU GİBİ DAĞILDIK"

BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık ise köye dönüşlerde geç kalındığını ifade etti. Başta kendi ailesi olmak üzere köyden çıkanların tespih boncuğu gibi dağıldığını kaydeden Sakık, "Bu süreci yaşatanların utanması lazım. Kendi coğrafyamızda darmadağın olduk. Köylerimiz boşaltıldı ama devlet daha sonra zararları karşılamadı. Köyden çıkanlar geçim sıkıntısı yaşıyor. İnsanlar aç ve perişan.

Yaraların sarılacağına dair inancım yok ama umarım zararlar karşılanır. Köyümüz tarım ve hayvancılığın en yoğun olduğu köydü. Oranın doğasını, havasını çok özledim. Orada atalarımızın mezarları var. Maalesef köyden çıktığımız için yakınlarımızın mezarlarını ayrı ayrı yerlerde defnettik. Babamı köyde, annemi başka bir yerde, eşimi de Ankara'da defnettik. Adeta tespih boncuğu gibi dağıldık" diye konuştu.