BIST 9.009
DOLAR 34,25
EURO 37,29
ALTIN 3.066,60
HABER /  EKONOMİ

Borsanın ilk gongunu Erdoğan çaldı

28 yıl önce açılan İMKB tarih oldu. Yerine kurulan Borsa İstanbul, Başbakan Erdoğan'ın çaldığı gong ile işlemlere başladı.

Abone ol

Türkiye'nin kredi notunu az artıran uluslararası kuruluşlara çatan Erdoğan, "Batan, biten ülkelere bakıyorsunuz derecelerini artıyorlar. Nasıl oluyor, ben anlamakta zorlanıyorum. Herhalde matematik bilmiyorum" sözleriyle tepki gösterdi.

Erdoğan, üzde 63'lerden yüzde 6'lara inen faizi yine de yüksek bulduğunu söyledi.

İLK GONGU ÇALDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni açılan Borsa İstanbul'un ilk gongunu çaldı. Açılış nedeniyle İstanbul'un her iki köprüsünde Borsa İstanbul'un flaması dalgalandırıldı.

Borsa İstanbul'un tanıtımı ve ilk gongun çalınması ile ilgili İstinye'deki borsa binasında tören düzenlendi. Buradaki törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan katıldı.

Erdoğan açılış nedeniyle düzenlenen törende konuşma yaptı. İşte o konuşmadan öne çıkan satır başları:

"Göreve geldikten hemen sonra sağladığımız istikrar ve güven ortamı sayesinde, bu rakam üç kattan fazla artış gösterdi ve 2012 sonu itibarıyla 786 milyar dolara yükseldi. 2009 yılında, bütün dünyada ağırlığını hissettiren, dünyanın en güçlü ekonomilerinin bile ağır yara aldığı küresel kriz sebebiyle yaşanan kısmi daralma dışında, Türkiye ekonomisi Allah'a şükür, son 10 yıl içerisinde sürekli büyüdü. Satın alma gücü paritesine göre düzeltilmiş fert başına milli gelir 2002 yılında şöyle bir baktığımızda 8 bin dolar düzeyindeydi. Bugün bu rakam 15 bin doları aşmış durumda.

YÜZDE 6'LIK FAİZ YÜKSEK

2002 yılına baktığımızda AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranı yüzde 74 seviyesindeydi. Yeni milli gelir rakamının açıklanmasıyla AB tanımlı borç stokumuzun milli gelire oranının da yüzde 36'ya kadar gerilediğini gördük. Bir yandan kamunun borçlanma ihtiyacı azalırken öte yandan faiz oranlarında da tarihi düşüşler yaşandı. Yüzde 63'ten aldığımız faizleri şu anda yüzde 6'lara kadar çekmiş durumdayız. Keza dış ticaret alanında da önemli başarılara imza attık. Tabii ben bu yüzde 6'yı da fazla görüyorum, bunu da söyleyeyim. Bu kadar önemli bir toplantı da tarihi bir toplantıda bunu da söyleyeyim. Ben yüzde 6'lık faizin de bir baskı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Temenni ediyorum ki, kısa zamanda bunu da daha da düşürmek suretiyle özellikle faiz baskısını bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış olalım.

ENDEKS YÜZDE 652 ARTTI

İMKB 100 endeksi 2002'de göreve geldiğimizde 10 bin 369'du. Şöyle o günleri bir hatırlayalım. 10 yılda endeks yüzde 652 oranında artış ilavesini görüyoruz ve 78 bin seviyesini aştı. Borsanın piyasa değeri 34,5 milyar dolarken, şu anda devam ediyoruz, yüzde 800 oranında artışla 309 milyar dolara ulaştı.

borsa-istanbul.jpg

FİNANS MERKEZİ İSTANBUL

Özellikle, bu güç birliğinin, bu yeni dönemin İstanbul'u finans merkezi yapma hedefimizi çok ciddi şekilde güçlendireceğine yürekten inanıyorum. Yola çıkarken böyle bir sözümüz vardı ve demiştik ki İstanbul Türkiye'nin tarihi itibarıyla zaten bir finans merkeziydi, bunu bu dönemde resmen fiziki şartları itibarıyla da oluşturacak ve bunun adımlarını atacağız.

New York gibi Tokyo gibi Londra gibi İstanbul'un da finans merkezi olma vasfını, bu güçlü borsa ile perçinleyeceğini umuyorum. İnşallah, borsamızın bu yeni yapısı, 2023 hedeflerimizle de paralel olacak, bu hedeflere ulaşmamızda bizi daha da hızlandıracak, motive edecektir.

Yeni Türkiye Sermaye Piyasası Kanunu'nu ile sermaye piyasalarının daha güvenilir, şeffaf ve etkin bir şekilde işlemesi, hukuki temellerinin oluşması, ufkumuzun nerelere vardığını, nelerin olması gerektiğini, adil bir yaklaşım tarzıyla ortaya koyması bakımından önem arz ediyor.

HERHALDE MATEMATİK BİLMİYORUM

Kredi notlarına da pek önem vermiyorum onu da söyleyeyim. Çünkü orada gizli bir hesap var ve gizli bir ideoloji yatıyor. Açık, net, adil bir şey asla ortaya konmuyor. Eğer adil olan ortaya konsa, şu anda BB falan olmayız. Oralarda dönenleri gayet iyi biliyorsunuz. Türkiye'nin gerçek durumu bu değil. Kredi notları boyutuyla da Türkiye'nin notunu yine istemeye istemeye de olsa arttırıyorlar. Onlara kalsa düşürecekler. Aman batan, biten ülkelere bakıyorsunuz derecelerini artıyorlar. Nasıl oluyor, ben anlamakta zorlanıyorum. Herhalde matematik bilmiyorum. İstatistiki noktada, değerlendirmelerde herhalde biraz zayıfız.

BORSAMIZ ŞAMPİYON OLDU

2012 yılında borsamız, dünya yatırım yapılabilir borsalar liginde şampiyon oldu. Bu performansın somut manası şudur; Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri, 201 milyar dolardan 309 milyar dolara yükseldi.Bu şunu gösteriyor; kriz sürecinde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm gelişmiş ülke ekonomileri, tarihlerinde görülmemiş bir fakirleşmeyi yaşarken bizler ülke olarak zenginleştik. Şirketlerimiz değer kazandı. Tabii şirketlerimizin değer kazanması daha fazla istihdam demek. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyonluk bir istihdam artışına şahit olduk ki bunda sermaye piyasalarımızın gösterdiği bu başarının katkısını da unutmamamız gerekiyor.

AKİL İNSANLAR

Çözüm sürecini başlattık. Başarılı şekilde ilerliyoruz. Akil İnsanlar ile bir araya geldik. Bir arkadaşımız yurt dışında olduğu için katılamadı. Süreci konuştuk. Toplumun her kesiminde olduğu gibi Akil İnsanlar Heyeti’nde umudun heyecanın olduğunu gördük. İnşallah sürecin hızlanmasına yardımcı olacaktır.

TERÖRÜN 300 MİLYAR DOLARLIK MALİYETİ

Terörün Türkiye’ye maliyeti yaklaşık 300 milyar dolardır. Terörle mücadeleye harcanan ciddi maliyet var. Tahrip edilen okullar, hastaneler, barajlar var. Terör bir yandan canları hedef alırken, malı ekonomiyi hedef aldı. İnşallah içinden geçtiğimiz çözüm süreci ile canları tehditten kurtardığımız kadar ekonomiye can suyu olacak yeni bir süreci başlatmış olacağız. Derin demokrasiye tehdit olduğu kadar, terör, kalkınmaya da tehdit.

MUTLULUK OLACAK

Türkiye’de terör bittiğinde sınırsız bir şahlanışı kazandırmış olacağız. Türkiye artık enerjisini bütün kalkınma sürecine harcayacaktır. Huzura güvene kavuşacağız. Bana soruyorlar süreç başarılı olursa ondan sonra ne olacak? Ondan sonrası mutluluk olacak refah olacak huzur olacak. Hele hele Güneydoğu’da, ‘Acaba nerede ne olacak’ bu soruyu sormayacak. Anaların gözyaşı dinecek, babalar tüm evladı ile aynı masanın etrafında mutluluğu paylaşmış olacak.”

KISALTILIŞI BİST OLDU
    
Unvanının "Borsa İstanbul" olarak değişmesi nedeniyle Pay Piyasası ve Borçlanma Araçları Piyasası'nda işlem gören menkul kıymetlerden hesaplanan endekslerin adlarında yer alan İMKB'nin kısaltması bugünden itibaren BİST olarak değiştirildi.

SERMAYE 423 MİLYON TL

İMKB, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası'nı (İAB) aynı çatı altında toplayan olan Borsa İstanbul'un dokuz kişilik yönetim kurulunda İbrahim Turhan, Osman Akyüz, Seyit Ahmet Işkın, Talat Ulussever, Hüseyin Kelezoğlu, Işınsu Kestelli, Atilla Köksal, Melikşah Utku ve Mustafa Büyükabacı yer alıyor. Borsa İstanbul'un sermayesi ise 423.3 milyon lira olarak belirlendi.

İLK BAŞKAN AÇILIŞ GÜNLERİNİ ANLATTI. SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

20 hisse senedi ile 1986 yılında faaliyete başlayan İMKB, 400'ü aşkın hisse ile Borsa İstanbul AŞ'ye devroldu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 1985 yılının aralık ayında resmen açıldıktan sonra 3 Ocak 1986 tarihinde 20 hisse senedi ile Cağaloğlu'ndaki binada işleme başladı. İMKB, bugün ise işlem gören 400'ü aşkın hisse senedi ile bayrağı Borsa İstanbul'a devrediyor.

İMKB'nin kuruluşunu gerçekleştiren ilk Başkan'ı Muharrem Karslı, 1974 yılında İş Bankası'nda kurdukları Menkul Kıymetler Merkezi'nde adeta bir borsa gibi çalıştıklarını ve borsanın altyapısının bu şekilde hazırlanmış olduğunu belirtti.

BANKER KRİZİ SONRASI ÖZAL'DAN TALİMAT 

Karslı, 1980'li yıllarda banker krizi olarak tabir edilen krizin çıkmasıyla dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın borsanın kurulması işaretini verdiğini ifade ederek, ''O zamanlardaki tek temsilci olduğum için bu görevin bana verilmesi ile 1985 yılında İMKB'yi kurduk ve 1986 yılında o zamana kadar halka açık olan ve Menkul Kıymetler Merkezi'nde işlem gören şirketler arasından seçtiğimiz 20 şirketin hissesi ile alım satıma başladık'' dedi.

Tüm sermaye piyasası araçlarının tek bir çatı altında toplanmaya çalışılması ve İMKB'nin şirketleşerek Borsa İstanbul AŞ'ye dönüşümünün çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Karslı, ''Bence altın ve hisse senedi piyasasının aynı çatı altına alınması gibi döviz borsası da açılarak Borsa İstanbul AŞ bünyesinde işlem görmeli. Ben bunun bir kaç yıl içinde olabileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.