BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,59
ALTIN 3.008,42
HABER /  EKONOMİ

Borsa'nın gözü Anadolu'daki 12 milyar lirada

Sermaye Piyasası Kurulu İMKB'nin yolunu tutabilecek yeni şirketleri belirledi. 12 milyar liralık sermaya hacmu bulunan 227 şirket tespit edildi

Abone ol

Türkiye genelinde çalışma yapan Kurul, İMKB'nin yolunu tutabilecek yeni şirketleri belirledi. Bir yıl süren çalışmanın ardından 227 adet halka açık şirket tespit edildi. Aktif büyüklükleri 12,1 milyar lirayı bulan bu firmaların Borsa'ya kote olmasının önünde herhangi bir malî ve hukukî engel bulunmuyor. Borsa'ya açılmaları halinde elde edecekleri avantajlar hakkında SPK tarafından bilgi verilen bu şirketlerin büyük bölümünün İMKB'ye gelmesi bekleniyor.

SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray'ın talimatı üzerine 2010 yılında 48 il ve 150 ilçedeki belli bir büyüklüğe sahip şirketlerle tek tek görüşmeler yapılarak bir rapor hazırlandı. SPK Denetleme Dairesi'nin hazırladığı çalışma raporunda borsa dışı halka açık şirketlerin faaliyet alanları, aktif ve pasif büyüklükleri, personel sayıları, ortak sayıları gibi makro büyüklüklerine bakıldı. Sermaye piyasası mevzuatı kapsamında karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi alınırken, ortaklık yapıları ve faaliyetleri ile ilgili olarak SPK'da mevcut bulunan veri tabanı güncellendi. Anadolu'nun farklı şehirlerinde yer alan bu şirketlerin yönetim kurulları başkan ve üyelerine İMKB'de işlem görmenin avantajları hakkında bilgi verildi.

Türkiye genelinde yapılan toplantılarda bu şirketlerin yanı sıra ilgili ticaret ve sanayi odaları da SPK uzmanları tarafından ziyaret edildi. Bazı il ve ilçelerin belediye başkanları, kaymakamları ve cumhuriyet savcıları ile de görüşülerek sermaye piyasalarına ilişkin mevzuat, SPK ve İMKB hakkında bilgi aktarıldı. Görüşmelerde şirket yöneticilerinin yasal çerçeve hakkındaki görüş ve istekleri ile Kurul'un beklentileri belirlendi.

Hazırlanan rapora göre çok ortaklı şirketlerin hissedar sayısı toplam 377 bin 170 kişiye ulaşmış durumda. Bu firmalarda 19 bin 147 kişi istihdam ediliyor. Bu şirketlerden 50'si ürünlerini yurtdışına ihraç ederken, 126'sının bünyesinde şirkete özel muhasebe bölümü bulunuyor. 87'si şirket idaresi için profesyonel yönetici istihdam ederken, geri kalan firmaların genel müdürleri aile içinden atanıyor. Bu firmalarda şirket yönetim kurulu başkanı ile genel müdürü genellikle aynı kişilerden oluşuyor.
Anadolu'da kurulan ve SPK kaydında bulunan çok ortaklı şirketler arasında, Kombassan, Yibitaş, Yimpaş, Saray Tarım ve Hayvancılık, Kastamonu Holding, Yeni Gimat, İşbir Holding ve Kuyumcukent gibi farklı sektörlerden firmalar yer alıyor.