İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bu hafta da tepki hareketinin devamının beklenebileceği belirtildi.
Abone olAncak bunun için alternatif piyasalardaki sakin seyrin devamının gerektiği vurgulanarak, dış piyasalarda yaşanan rahatlamanın ve yükseliş hareketinin ne kadar süreceğinin de önem taşıdığı kaydedildi. Gedik Yatırım'ın haftalık değerlendirmesinde, en önemli beklentinin ise bugün açıklanacak enflasyon verisi olduğu, eğer beklenene yakın bir rakam açıklanırsa, iyimserliğin devam edebileceği ifade edildi.
Değerlendirmede, geçen haftaya bakıldığında, ikinci kez 31,500 seviyelerindeki desteğini test eden endekse tepki geldiğinin görüldüğü belirtildi. Bunların yanında S&P'nin kredi notumuzu olumludan durağana çevirmesi ile AB'nin Kıbrıs konusunu, müzakerelerin devamı için şart koşmasının, piyasalardaki tedirginliği artıran nedenler olduğuna işaret edilen değerlendirmede, şu görüşlere yer verildi: ''Ancak hafta başında MB'nın, faiz artırımından sonra piyasalara müdahale etmeye devam etmesi ve piyasadaki likiditeyi daraltması olumlu netice verdi.Döviz ve faizdeki yükseliş yerini gevşemeye bırakırken, bunda FED faiz artırımına yönelik dış piyasalardaki korkuların azalmasının da etkisi oldu. Yapı Kredi ve Koçbank'ın birleşmesi ile ilgili haberler bankacılık sektörüne hareketlilik getirirken bunun daha sonra genele yayılması yükselişin devamını sağladı. FED'in 0.25 puanlık artırımının yanında enflasyon etkisi konusundaki açıklamaları olumlu algılanınca tüm dünya piyasalarında ciddi tepkiler verildi. İMKB'ye de olumlu yansıyan bu gelişmelere rağmen, piyasada dengelerin henüz yerine oturmaya başladığı görüldü. Önümüzdeki hafta tepki hareketinin devamı beklenebilir. Ancak bunun için alternatif piyasalardaki sakin seyrin devamı gerekiyor. Dış piyasalarda yaşanan rahatlamanın ve yükseliş hareketinin ne kadar süreceği de önemli. Çünkü bizdeki tepki o kadar kuvvetli olmayabilir. En önemli beklenti ise bugün açıklanacak enflasyon verisi. Eğer beklenene yakın bir rakam açıklanırsa, iyimserlik devam edebilir. Yine de MB Başkanı'nın, enflasyonda düşüş en erken ağustosta beklenmeli açıklamalarını unutmamak gerekir.''
Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının da piyasaların takip edeceği bir diğer konu olacağı kaydedilen değerlendirmede, orta vadede dünyada faizlerin yükselmeye devam edeceği beklentisinin sürdüğü, bu beklenti tersine dönmeden gelişmekte olan ülkeler açısından çok umutlu olmamakta fayda olduğu ifade edildi.
Değerlendirmede, haftanın son günü gelecek ABD tarım dışı istihdam verisinin ise yine faiz kararında etkili bir veri olduğu belirtilerek, bunların yanında siyasi gelişmeler, AB ile ilişkilerde yaşanan sorunlar, petrol fiyatları ve İran konusunun, piyasanın önünde bir engel olarak düşünülmesi gerektiği vurgulandı.