BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  EKONOMİ

Borsa ve dolar artışla başladı!

ABD'nin önlemleri kısa soluklu oldu. Krizin global etkileri devam ediyor. Bizde de borsa ve dolar arttı, euro düşüşte...

Abone ol

AB’nin ekonomik krize karşı aldığı radikal önlemlerin küresel mali piyasalar üzerindeki etkisi oldukça kısa soluklu oldu. Global belirsizlikler karşısında Altın eski zirvesini de aşarak 1235 dolar civarına ulaştı. Euro 1,26 dolar seviyesine geriledi. Borsa ve dolar

BORSA GÜNE ARTIŞLA BAŞLADI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün kapanışa göre 68,34 puan artarak 56.530,06 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,12 oranında değer kazandı. Endeks şu sıralar düne göre yüzde 0,57’lik artışla 56.781 puandan işlem görüyor.

DOLAR 1,5450 LİRADAN, AVRO 1,9500 LİRADAN GÜNE BAŞLADI

İstanbul serbest piyasada dolar 1,5450, avro 1,9500 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı’da 1,5350 liradan alınan dolar 1,5450 liradan satılıyor.
1,9400 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 1,9500 lira olarak belirlendi.
Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,5330 lira, avronun satış fiyatı ise 1,9550 lira olmuştu.

WALL STREET’TE DOW JONES 10 BİN 748 PUAN

New York Wall Street Borsası’nın Dow Jones Sanayi Endeksi salı gününü 36,88 puan düşüşle (binde 3,4) 10 bin 748,26 puanda kapadı.
En ileri teknoloji firmalarının ibresi olan 39 yıllık Nasdaq Bileşik Endeksi ise 0,64 puan artarak 2 bin 375,31 puanla son seansı bitirdi.
Wall Street’in seyrini, Yunanistan’dan çalkalanan ekonomik kriz belirledi.

ASYA’DA BORSALAR KARIŞIK SEYİR İZLEDİ

Asya’da önemli borsalar, hükümetlerin bu yıl sonuna doğru teşvik harcamalarını azaltması nedeniyle kürsel ekonomideki büyümenin yavaşlayacağı kaygıları yüzünden geriledi.
Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,16 (17,07 puan) değer kaybederek, 10.394,03 puan oldu.
Asya’da ayrıca Hong Kong Borsası yüzde 0,5, Şanghay Borsası yüzde 0,1, Güney Kore Borsası yüzde 0,6 değer kaybetti.
Avustralya Borsası ise yüzde 0,4, Endonezya Borsası yüzde 0,4 ve Tayland Borsası yüzde 0,3 yükseldi.
Hükümetlerin mali teşvikleri uzun süre devam ettiremeyeceği ve küresel ekonominin yılın son çeyreğinde yeniden daralmaya başlayacağı yönünde kaygılar bulunuyor.

PETROL FİYATI

Bu arada ABD ham petrolünün varil fiyatı 76 dolar altında işlem görüyor.
Dün 43 sent düşerek 76,37 dolara inen ABD ham petrolünün Haziran ayı teslimi varil fiyatı bugün ise 75 sent azalarak 75,63 dolar oldu.
Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 19 sent düşerek 80,30 dolara indi.


ALTININ ONS FİYATI 1.233,65 DOLARLA REKOR KIRDI

Öte yandan altının ons fiyatı dün New York’ta 1.233,65 dolara kadar çıkarak rekor kırdı. Altının ons fiyatı Haziran ayı teslimi daha sonra 1.220,30 dolardan kapandı. Altının ons fiyatı böylece dün 19,50 dolar arttı. Avrupa'da borç krizine yönelik kaygıların dinmemesi yatırımcıları altına yöneltiyor. Fiyatlardaki son yükselişle çeyrek altın 100 TL'ye, altının gramı da 60 TL'ye ulaştı.

AB’nin yapısal zafiyetinin kısa vadeli önlemlerle çözülemeyeceğine ilişkin kaygılar, AB’nin üzerine aldığı borç yükünü karşılayacak mali yapıya sahip olmadığına ilişkin korkular ve Güney Avrupa ülkelerindeki borç sorununun yaklaşık 1 trilyon dolarlık paketle dahi çözülmeyeceğine ilişkin bazı görüşler piyasaların yeniden satıcılı bir seyre bürünmesine neden oldu. Ancak, geçen hafta etkili olan panik havası yine de kaybolmuş görünüyor. Euro bölgesinin mevcut sorunlardan dolayı, uzun yıllar potansiyel büyümesinin çok altında kalacak olmasından ötürü Euro’daki değer kaybı dün de sürdü.

EURUSD paritesi 1,2600 seviyesine temas ederek paket öncesi seviyelere geri geldi. Avrupa ve Amerikan borsalarında hafif çaplı değer kayıpları yaşanırken emtia ve gelişmekte olan ülke paraları da dünün kaybedenleri arasındaydı.

Türkiye cephesinde iç siyasi gelişmeler ve makro ekonomik veriler etkili gibi görünse de, yurt dışı kaynaklı gelişmelerin hala ana belirleyici rol oynadığı görülüyor. Cari işlemler açığının tahminlerin ötesinde artış kaydetmesi hafif çaplı bir olumsuzluğa yol açsa da açığın şimdilik sermaye girişleri ile fazlasıyla karşılanmış olması döviz piyasalarında herhangi bir etkiye yol açmıyor. Mali kurala ilişkin detayların açıklanması ise psikolojik olarak bir rahatlamaya neden olsa da, bekleniyor olmasından ötürü piyasalara pet bir etkisi olmadı. EURUSD paritesindeki düşüş USDTRY kurunu dün 1.53’lü rakamlarda tuttu.

Güne başlarken bir yandan Euro bölgesine ilişkin kaygıların sürmesi, diğer yandan ise Çin’in parasal sıkılaştırmaya gitmek zorunda kalacağına yönelik beklentiler küresel risk iştahında azalmaya yol açmış durumda. Ayrıca, İngiltere’de kurulan yeni hükümetin, hızla artan borç
sorununa çözüm bulamayacağı söylentileri de bir miktar olumsuzluğa neden oluyor. Dün ABD hisse senedi endeksleri %0.3 civarında değer kaybettikten sonra bu sabah Asya’da daha dengeli bir seyir hakim. Ancak, Euro bölgesine ilişkin kaygılar nedeniyle Avrupa ve Amerikan borsalarının satıcılı bir gün geçirmesi, Euro, Pound ve emtia fiyatlarının değer kaybetmesi bekleniyor. Gün içerisinde izlenecek gelişmeler olarak, AB cephesinden gelecek her türlü açıklama ve bölge ekonomilerine yönelik yorum ve değerlendirmeler, Almanya ve Euro Bölgesi’nde 1Ç dönemi büyümesi, İngiltere’de istihdam rakamları, Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ABD’de dış ticaret rakamları takip edilebilir.

Türkiye cephesinde piyasalar üzerinde pek etkili olmayan iç siyasi gelişmeler gündemin ilk sırasında yer alıyor. Piyasalar ağırlıklı olarak yurt dışı gelişmelere paralel bir seyir izleyeceğinden dolayı bugün hafif satıcılı bir eğilimi bekleniyor. EURUSD paritesindeki düşüşün devam etmesi USDTRY kuru üzerinde yukarı yönlü baskıya neden olabilir. Ancak, bu yükselişin sınırlı kalacağı ve USDTRY kurunun 1.54’lü rakamlardan işlem göreceği tahmin ediliyor.