BIST 8.932
DOLAR 34,32
EURO 37,31
ALTIN 3.039,73
HABER /  GÜNCEL

Borsa skandalı böyle ortaya çıktı

Borsada toplam 9 milyar doları bulan işlem hacimli vurgun böyle ortaya çıkarıldı.

Abone ol Tarihi borsa operasyonu, güvenlik gerekçesiyle adı gizli tutulan bir babanın dikkati üzerine başlatıldı. 17 yaşındaki oğluna gönderilen hesap dökümlerini gören memur babanın şikâyeti üzerine toplam işlem hacmi 9 milyar doları bulan vurgun gün ışığına çıktı.

İNCELEME ALTI AY SÜRDÜ

Baba, İstanbul Kadıköy Savcılığı'na başvurup oğlunun kimlik bilgilerinin alındığını ve bazı şirketler tarafından hisse alım satımında kullanıldığını anlattı. Savcılık, durumu Sermaye Piyasası Kurulu ve Mali Polis'e bildirdi. İnceleme altı ay sürdü.

MİLYONLARCA DOLAR VURGUN

İnceleme sonunda İstanbul'da bir ülkü ocağına üye 60 gencin ve 6 ila 13 yaş arasındaki çocukların kimlik bilgilerinin vurgunda kullanıldığı anlaşıldı. Çocukların arasında Mecnur Çolak'ın kızları da bulunuyor. Dolandırıcıların bu yolla milyonlarca dolar haksız kazanç sağladığı öğrenildi.

'Kurtar beni baba' diye feryat etti, operasyonun kilidi açıldı

Borsadaki 9 milyar dolarlık manipülatif işlemin ortaya çıkmasını sağlayan operasyonun oğlunun feryadına koşan bir babanın dikkati sonucu ortaya çıktığı öğrenildi. Baba, liseli oğlunun borsa dolandırıcılarının eline düştüğü yönünde savcılığa dilekçe verince hem SPK hem de Mali Polis alarma geçti ve tarihi operasyon başlatıldı.

Tarihi borsa operasyonunu, bir babanın dikkati ortaya çıkardı. Adı saklı tutulan baba, savcılığa bir dilekçe verip, oğlunun borsa dolandırıcılarının eline düştüğünü söyleyince çete gün ışığına çıktı. İşlem hacmi yaklaşık 9 milyar doları bulan olayı ortaya çıkartan baba, yaklaşık 7 ay önce Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak, lise öğrencisi oğlunun borsa dolandırıcılarının eline düştüğünü söyledi. Baba dilekçesinde, oğlunun Anadolu yakasında bulunan bir Ülkü Ocağı'na gittiğini burada arkadaşlarıyla birlikte çeşitli nedenlerle kimlik fotokopilerinin alındığını, bu kimliklerin ise borsada işlem yapan şirketler tarafından hisse alım satımında kullanıldığını anlattı. Memur olan baba, dilekçesinde oğlunun borsa dolandırıcılarının elinden kurtarılmasını istedi. Her şey babanın Takasbank'tan oğluna gelen hesap dökümünü görmesi üzerine





başladı. Yüklü hesaptan ve oğlunun borsada işlem yapmasından süphelenen baba oğluna bunu sorduğunda "Kurtar beni baba dolandırıcıların eline düştüm" feryadı ile karşı arşıya kaldı. Babanın olayı savcılığa birdirmesi üzerine olaya el koyan savcılık, konuyu hem SPK'ya hem de Mali Polis'e bildirdi. Bunun üzerine polis, araştırmalarına başladı. Araştırmalar sonucunda çetenin çeşitli yöntemlerle ele geçirdiği 60 liseli gencin kimlik fotokopileriyle borsada işlem yaptırdığını tespit etti.

BİR GAZETECİYE GÖZALTI

SPK'nın konuyla ilgili Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na başvurması üzerine de 6 ay önce operasyon başlatıldı. Polis, kimlik bilgileri kullanılan gençlerin sicilleri temiz ve "Yasaklı" olmadıkları için seçildikleri belirlendi.

Öte yandan operasyonda gözaltına alınanların sayısı 39'a yükseldi. Mali Polis dün





Tek Borsa'nın yayın yönetmeni Mithat Kahraman'ı gözaltına alırken, gazeteci Osman Arkangil'in ise arandığı öğrenildi. Mecnur Çolak ile Yalçın Kaya'nın liderliğindeki çete üyelerinin Polat Recidance'nin en üst katında lüks bir büro tuttukları öğrenildi. Bu büroda çete üyeleri ile organize suç örgütleri liderleri ve bir otobüs firmasının sahibinin zaman zaman biraraya gelerek gelişmeleri değerlendirdikleri öğrenildi. Mali Polis, 6 ay önce başlattığı teknik takip sonucunda, çetenin özel şifreler kullandığını belirledi. Alım yapılacak hisse senetleri için "araya girin", "kademeli artırın", "tahtayı yıkın", "üst kademeye çıkın" gibi kelimeler kullanan çete böylelikle İMKB'de çok değerli olmayan işlem hacmi sığ olan hisse senetlerine dikkat çekiyordu.

MEVLÜT YÜKSEL / SABAH