BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,56
ALTIN 2.923,38
HABER /  EKONOMİ

Borsa İstanbul yönetimine şok

BORSA İstanbul yönetimi yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan Nasdaq anlaşmasının imza töreninin ertelendiğini duyurdu.

Abone ol

SPK başta olmak üzere Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ekonomi kurmaylarından veto yiyen borsa yönetiminin ortaklık konusunda Başbakan’a kadar ulaşmaya çalıştığı ancak bir sonuç alamadığı belirtildi.

GLOBAL borsacılık devi ABD’li Nadaq OMX Group ile Borsa İstanbul (BIST) arasında bu ay içinde imzalanması beklenen ortaklık anlaşması ertelendi. Ertelemenin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başta olmak üzere ekonomi yönetiminin anlaşmanın şartlarını uygun bulmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. SPK’nın ‘Nasdaq’ın teknolojik altyapı programına karşılık, Borsa İstanbul’un yüzde 5 hissesinin verilmesi ve teknolojik altyapı için Nasdaq’a belli bir bedel ödenmesi’ şeklindeki anlaşma maddelerini kabul etmediği, Nasdaq’tan alınacak teknolojik altyapı programının değerinin belirlenmesi ve buna göre Borsa İstanbul’un ne kadar ödemesi gerektiği konusunda inceleme yapmak gerekçesiyle anlaşmayı reddettiği öğrenildi.

ERTELEME DUYURUSU İLGİNÇ

Hürriyet sinin haberine göre, veto kararının, bu yılın başında yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu’nun hazırlık çalışmalarından bu yana stratejik ortaklıklar kurarak büyümek ve bölge piyasalarına açılmak isteyen Borsa İstanbul’da şok etkisi yarattığı kaydedildi. Gelişmeler üzerine Borsa yönetiminin Nasdaq ile ortaklık anlaşmasının imza töreninin hangi tarihte yapılacağı konusunda resmi olarak bir açıklama yapmadığı halde, erteleme duyurusu yapması ise, ilginç bulundu. Erteleme kararı dün akşam saatlerinde Anadolu Ajansı’ndan geçen bir haberle duyurulurken, Nasdaq ile anlaşmanın 31 Aralık’ta yapılacak Borsa İstanbul Olağanüstü Genel Kurul’da alınması gereken kararlar gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelendiği ifadesi kullanıldı.

BABACAN VE BAŞBAKAN’A GİTTİ

Ancak Borsa’ya yakın kaynaklar, anlaşmanın başta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) olmak üzere ekonomi yönetiminden vize alamadığı için ertelendiğine dikkat çekerken sürece ilişkin şu bilgileri verdi:

“Öncelikle SPK Borsa İstanbul’un değerine ilişkin rakamları uygun bulmadı. Bunun dışında kendilerine sunulan anlaşma kapsamında Nasdaq’tan alınacak teknolojik altyapı programına ödenecek fiyatın da çok yüksek olduğu görüşüyle anlaşma SPK tarafından onaylanmadı. Bu süreçte devreye Başbakan Yardcımcısı Ali Babacan girdi ve tarafları 15 gün önce tekrar bir araya getirdi. Ancak Babacan da Borsa İstanbul’un yaptığı sunumun ardından ikna olmadı. Böylece bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen anlaşma müzakerelerinin daha da uzayacağı kesinlik kazandı.”

SPK’ya yakın kaynaklar da, Borsa İstanbul yönetiminin anlaşmayı bu yıl yetiştirmek üzere büyük çaba gösterdiğini hatta Borsa Başkanı’nın konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kadar iletmek istediği ancak sonuç alamadığını belirtiyor.

BEKLEMEK ŞART DEĞİL

BORSA İstanbul’un ertelemeye gerekçe olarak gösterdiği ‘Genel Kurul’un gündeminde, devam eden stratejik ortaklık ilişkileri kurulması ve sürdürülebilmesine ilişkin çalışmalarla ilgili olarak ilgili taraflarla imzalanacak her türlü anlaşmada yer alacak akdi yükümlülükleri yerine getirebilmek için Yönetim Kurulu’nun şirket sermayesinin yüzde 10’unu temsil eden payları için beş yıl süre ile yetkilendirilmesinin görüşüleceği belirtilmişti. Ancak hukukçular, böylesi durumlarda anlaşmanın imzalanması için genel kurul kararını beklemenin şart olmadığına dikkat çekerek, anlaşma yapıldıktan sonra da bu tür yetkilendirmeler için genel kurul yapılabileceğine dikkat çekiyor. BİST yetkilileri, bu yetkilendirmenin sadece Nasdaq OMX ile ilgili olmadığını, yapılacak diğer stratejik ortaklık çalışmalarını da içeren genel hususlara ilişkin olarak Borsa İstanbul AŞ’nin esas sözleşmesinde tadilat yapılması ile ilgili olduğunu ifade etti.

HUKUKİ ZORUNLULUK

Borsa İstanbul yetkilileri, ayrıca 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda öngörüldüğü üzere Nasdaq OMX’e ilave olarak gelecek dönemde başka stratejik ortaklıkların da söz konusu olacağını belirterek, Borsa İstanbul AŞ’nin yüzde 10’una denk gelen 42 milyon 323 bin 400 liralık nominal değerli payların değerlendirilmesi için Olağanüstü Genel Kurul’da alt ve üst limitin belirleneceğini ve bunun da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın mevzuat hükümleri gereği ile hukuki bir zorunluluk olduğunu vurguladı.