BIST 9.035
DOLAR 34,27
EURO 37,67
ALTIN 2.918,16
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla Türkiye'nin ekonomi gündemi

Türkiye ve dünya piyasalarında günün öne çıkan ekonomi ve finans haberlerini sizler için derledik...

Abone ol

Altın haftanın dip seviyesine inen altının yatırımcıları alıma teşvik etmesiyle metal yeniden yükselişe geçti. Altın fiyatları dün yüzde 1.9 oranında değer yitirmiş, yatırımcısını üzmüştü...

 Dün büyüme endişeleri dolarda yükseliş, emtialarda düşüşe neden olurken altın fiyatları ise yüzde 1.9 oranında değer yitirmişti. Yunanistan'da yarınki tahvil takası öncesinde dolar euro karşısında ufak değişim kaydetti.

TheBullionDesk.com'da analist olan James Moore, "Altın dip seviyeden gelen alımlarla desteklenebilir. Ancak dün 200 günlük hareketli ortalamasının altına düşmesi sonrasında metal kısa vadede baskılara karşı kırılgan" ifadelerini kullandı.

Londra'da külçe altının ons fiyatı yüzde 0.1 artarak 1,675.88 dolar oldu. Dün fiyat 1,663.30 dolarla 25 Ocak'tan beri en düşük seviyeye inmişti. Nisan teslim metal Comex'te ise yüzde 0.2 arttı ve 1,676.20 dolardan işlem gördü.

Dün altın, Ocak ayının ortasından beri ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının altına inmişti. Fiyatın yaklaşık olarak 1,678 doların altına inmesi bazı yatırımcılara göre ayı piyasasına giriş sinyali olarak algılanıyor. Yine de bu yıl altın fiyatları yüzde 7 yükseldi.

Öte yandan Fransa'nın 2 numaralı bankası Societe Generale, UniCredit ve Assicurazioni Generali Yunanistan'ın tehdidinin ardından borç takasına dahil olacak kreditörler arasına katıldı. Borç takasıyla Yunanistan'ın özel sektör elindeki borçlarının yüzde 53.5 oranında azaltılması planlanıyor.

KEMAL DERVİŞ'TEN HÜKÜMETE ALTIN ÖNERİLER...

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAFYAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Ekonomik göstergeleri bozulan Türkiye'ye herkesin yakından tanıdığı bir isim olan Kemal Derviş'ten 3 önemli öneri geldi. İşte ekonomiye bir dönem yön veren bu ismin hükümete altın değerindeki önerileri...

Türkiye'nin büyüme potansiyeli sevindirici Kemal Derviş, Türkiye'nin dışarıdan gelen şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini vurguladı.  "Türkiye'nin büyüme potansiyeli ise sevindirici" olduğunu söyleyen Derviş, hükümete de 3 öneri sundu:

"Türkiye daha fazla tasarruf ve yatırım yapmalı. Yatırımları öz kaynaklarıyla finanse etmeli. Cari açığı yüzde 10'lardan 5'lere indirmeli."

Amerika'da görev yapan akademisyenleri bir araya getiren Türk Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA) toplantısına katılan Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş toplantı sonrası SABAH'a Türkiye ekonomisi ile ilgili özel açıklamalarda bulundu.

Derviş, "Euro Bölgesi'ndeki krizden etkilenmemek mümkün değil" derken Türkiye'nin son 10 yılda ihracatını çeşitlendirerek dışarıdan gelen şoklara karşı daha dayanıklı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Avrupa'da kötü gidişata rağmen ekonomik bir çöküş beklemediğini belirten Derviş, Avrupa Merkez Bankası'nın uyguladığı kredi politikasının Euro Bölgesi'ndeki krizi çözmediğini ama şiddetini azalttığını belirtti. Ülke parasının imajı önemli Geleceğe ilişkin beklentilerinin olumlu olduğunu söyleyen Kemal Derviş, Türkiye'nin uzun vadede büyüme potansiyelinin sevindirici olduğunu söyledi. 2012'de Türk ekonomisinde yeni bir dengenin oluşacağını belirten Derviş, bu yıl daha az cari açıkla sürdürülebilir bir büyüme beklentisi içinde olduğunu belirtti. TL'nin durumunu değerlendiren Kemal Derviş, "Bir ülkenin parası o ülkenin ekonomisinin sağlığını, kimliği ve gücünü yansıtır. Bu açıdan ülke parasının imajı önemlidir" dedi.

İLK YERLİ OTOMOBİL GÖRÜCÜYE ÇIKTI...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Cenevre Fuarı, Türk otomotiv sektöründe adeta bir tarih yazdı. Tamamı Türk mühendislerce geliştirilip yurtdışında bir fuarda sergilenen ilk Türk markası Karsan V1 oldu. Ford Transit ailesinin yeni aracı Cenevre’de büyük ilgi gördü.

Cenevre Fuarı, Türk otomotiv sektöründe adeta bir tarih yazdı. Karsan, V1 konsepti ile Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtım gerçekleştiren ilk Türk markası olurken, yerli marka otomobil konusunda çalışmalara destek olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Karsan’ı yalnız bırakmadı. Çağlayan, “İşte sayın başbakanımızın sözünü ettiği babayiğit burada” ifadesini kullandı.

Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği, ihalede kaybetmesine rağmen geliştirme çabalarına devam ettiği V1 konsepti, Cenevre’de sahne aldı. Tasarımından, yürüyen aksamına yüzde 100 Türk mühendislerinin geliştirdiği araç, yurtdışında bir fuarda sergilenen ilk Türk markası oldu.

Adını ‘Delikanlı’ koydu

Türkiye’den Avrupa ve Asya’ya ihraç edilecek olan Ford Transit ailesinin yeni aracı Tourneo Custom konsepti de, Cenevre Fuarı’nda Ford Başkanı Alan Mulally ve Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell tarafından tanıtıldı.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da fuara katılarak ortak üretim yaptıkları Ford ve Fiat standlarını ziyaret etti. Rahmi Koç, “Türkiye’de ürettiğimiz en iyi araç diyebilirim Tourneo için. Yeni bir müşteri kitlesine hitap edecek. 420 bin araç üreteceğiz” diye konuştu.

Fuarda “yerli otomobil” konusuna büyük önem veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, milletvekilleri, bakanlık müsteşarları da hazır bulundu. Çağlayan, Karsan’ın geliştirdiği V1 konseptini inceleyip bilgi aldıktan sonra şakayla karışık otomobilin adını “delikanlı” olarak koyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sayın Başbakanımızın ‘Yerli otomobil istiyorum var mı babayiğit?’ dediği buydu. Burada ‘Babayiğit’i görüyoruz. İşin artık ikinci merhalesine geçeceğiz. Önemli bunun Türkiye’de yapılması.”

Çağlayan, Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç ve Karsan Murahhas Azası Jan Nahum’u kutlarken, “Eskiden otomobil fuarlarına kız almaya gelirdim. Bu kez damadı görücüye çıkardık” dedi. Çağlayan, Türkiye’de üretimi olan, Toyota, Renault, Hyundai, Fiat ve Ford’un  standlarını da dolaştı.

MEMURUN CEBİ PARA DOLACAK...


HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Toplu sözleşme yasasındaki 4 aylık gecikmenin memurlara gelir kaybı yaşattığını söyleyen sendikalar, yeni bir eylem planına imza attı. Peki sendikalar bu planla başarıya ulaşabilecek mi?

Toplu sözleşme yasasındaki 4 aylık gecikmenin memurlara gelir kaybı yaşattığını söyleyen sendikalar, bu kaybı pazarlık masasında isteyecek

Memurların dört gözle beklediği toplu sözleşme yasa tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonunda beklerken, yasanın çıkışındaki gecikmenin, memurlar için gelir kaybına yol açtı.

Yasanın bu ay sonunda Meclis'ten geçerek Nisan'da sözleşme görüşmelerinin başlaması, anlaşma sağlanırsa, memurların zamlı maaşlarına 15 Mayıs'ta kavuşması bekleniyor. Yasanın gecikmesi nedeniyle 5.5 aylık bir rötarla maaş zamlarını alabilecek olan memurlar, bu süre zarfında ekonomik sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.

MAAŞA EKLENİR

Yasanın çıkmaması yüzünden yılbaşından bu yana ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kaldıklarını anlatan memurlar, borçlarını ödeyemediklerini, faturalarının faize girdiğini ifade ediyor. Piyasada geçerli kamu alacaklarına uygulanan yasal faizin kendilerine de uygulanmasını, bu süre içinde kaybettikleri miktarın vade farkı olarak verilmesini isteyen memurlar umudunu, pazarlık masasına bağladı. Memur sendikaları, gecikmeden dolayı uğradıkları gelir kaybını zammın görüşüldüğü pazarlık masasına getirecek. Anlaşma sağlanırsa, faiz kaybı maaşlara ilave edilecek.

MEMURA FAZLA MESAİ YOLDA....

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız kamuda mesai düzenlemesiyle ilgili önerisini Bakanlar Kurulu'na getirmeye hazırlanıyor. Yeni düzenlemede memurlurın Cumartesi günleri yarım gün mesai yapması gündemde..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamuda mesai düzenlemesini öngören teklifi, Bakanlar Kurulu'na getirecek. Teklifle memurun mesai saatleri 07.00-16.00 arasında olacak, cumartesi de yarım gün çalışılacak.

Daha önce kamuda mesai düzenlemesiyle ilgili öneride bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu önerisini Bakanlar Kurulu'na getirmeye hazırlanıyor.

Teklifin yasalaşması durumunda kamuda görevli personel, bundan böyle 07.00-16.00 saatleri arasında çalışacak. Teklifle, cumartesi günü yarım gün çalışılması da öngörülüyor.

1980'li yıllarda cumartesi günü de çalışıldığını hatırlatan Bakan Yıldız, "O günlerden sonra refahımızı çok mu artırdık, Avrupa'dan daha mı zenginiz?" diye sordu.

Yıldız, Rusya gibi bazı ülkeleri de uygulamaya örnek olarak gösterdi. Konunun bu ay içerisinde Bakanlar Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

PİYASALAR YANGIN YERİ...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Piyasalarda yılbaşından bu yana yaşanan yükseliş hareketi sonrasında yaşanan duraklama, yerini sert satış dalgasına bıraktı. Borsalara sert satış geliyor, gelişen kurlarda kayıplar yüzde 2'yi buldu. Dolar yükselirken altın yine çöktü.

Piyasalarda yılbaşından bu yana yaşanan yükseliş hareketi sonrasında yaşanan duraklama, yerini sert satış dalgasına bıraktı. Dünyanın dört bir yanında hisse senedi piyasalarına sert satış gelirken, kurlardan da sert şekilde çıkış yaşanıyor. Aynı zamanda emtia piyasalarında da çok sert satışlar dikkat çekiyor. Satışlarda bir yandan Avrupa ile ilgili olarak gelen olumsuz büyüme rakamları etkili olurken, diğer yandan Yunan tahvil takasının başarıyla tamamlanamayacağına ilişkin endişeler de piyasayı zorluyor.

Piyasalarda dün Çin ve Euro bölgesi hizmet sektörü PMI rakamları ile başlayan düzeltme hareketi, bugün de sertleşerek devam ediyor.Avrupa ve ABD borsalarında sert satışlar görülüyor.

Aynı satış dalgası gelişen piyasa borsalarında da yaşanıyor. Rus borsası yüzde 3.7, Polonya yüzde 1.4, Macaristan yüzde 2.2 kayıpla işlem görüyor. İMKB 100 Endeksi günü yüzde 0,91 kayıpla 59,143 puandan kapadı.
Dolar Türk Lirası karşısında uzun süre sonra ilk kez 1.80 sınırına dayanırken, bankalararası piyasada alım satım işlemleri 1.79'un üzerine kadar taşındı.

Ancak bu satış dalgası sadece TL ile sınırlı değil. TL ile birlikte diğer Doğu Avrupa kurlarına da sert satışlar geliyor. Çek Korunası yüzde 1.22, Polonya Zlotisi yüzde 1.88, Macar Forinti yüzde 1.55, Rus rublesi yüzde 1.14, G.Afrika Randı yüzde 1.22 değer kaybetmiş durumda.

Benzer bir satış dalgası emtia piyasalarında da yaşanıyor. Altın fiyatında çözülme sertleşti ve güne 1.700 dolardan başlayan altın fiyatı 1.660 dolara kadar gevşedi. Altındaki kayıp yüzde 2'leri bulurken, petrol fiyatları yüzde 1.5, gümüş yüzde 4 değer kaybetti.

ABD borsaları yılın en büyük düşüşü ile güne başladı. Avrupa ekonomisinin daraldığı yönündeki açıklamanın etkisiyle Dow Jones endeksi yüzde 1,30 kayıpla 12,794 puanda, S&P 500 endeksi yüzde 1,37 kayıpla 1,345 dolarda, Nasdaq endeksi yüzde 1,59 kayıpla 2,905 puandan işlem görüyor. VIX endeksi 3 hafta içerisinde ilk kez 20.000 seviyesinin üzerine çıktı. ABD borsalarının açılışının ardından Avrupa borsaları da günün en düşük düzeyine geriledi.

Avrupa borsalarında satışlar yüzde 3'e yaklaştı. Stoxx 50 endeksi yüzde 2,74 oranında kayıpla 2,460 puanda, Alman Dax endeksi yüzde 2,90 kayıpla 6,667 puanda, İngiliz FTSE 100 endeksi yüzde 1,89 kayıpla 5,763 puanda, İtalyan FTSE MIB endeksi yüzde 2,94 kayıpla 16,294 puanda, Stoxx 600 endeksi yüzde 2,33 kayıpla 259,37 puandan işlem görüyor.

ALTIN YATIRIMCISINA ALTIN ÖĞÜTLER...

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Ekofinans.com yazarı Prof. Dr. Ünsal Ban, yaptığı müthiş analizlerine bir yenisini ekliyor. Altının düşüşe geçeceğini ilk günden itibaren yazan Ünsal Hoca, bu sefer de altının tekrar yükselişe geçip geçmeyeceğini öngörüyor.

Küresel piyasalarda dün Çin’den gelen büyüme hedefinin küçültülmesi haberlerinin yankıları sürerken, bugünde Avro Bölgesinin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesi piyasalardaki olumsuz algılayışın etkisini arttırdığını görmekteyiz.

Piyasalardaki bu olumsuz hava Bernanke’nin açıklaması ile yön değiştiren altın fiyatlarını da negatif yönde etkilemekte. Günü 1669 dolardan kapayan altın ons fiyatında olumsuz haberlerin etkisi ile birçok destek seviyesinin zorlanmadan kırıldığını gözlemlemekteyiz.

1680 seviyesinin kırılması ile altındaki aşağı yönlü hareket 1620’li seviyelere kadar süreceğini düşünmekteyiz. Altındaki düşüş hareketinin en çok 1600’lü seviyelere kadar süreceğini öngörmekte ve buradan tekrar yükseliş hareketine devam edeceğini düşünmekteyiz.

Destek: 1660, 1650, 1640

Direnç: 1680, 1700, 1720

DOLAR/TL

Dolar/TL kurunda günlük açılışın Euro/Dolar paritesindeki düşüşe bağlı olarak 1.77 seviyesinden gerçekleştiğini görmekteyiz. Gün içindeki olumsuz haber akışı ve Euro/Dolar paritesinin 1.32 seviyesinin altına inmesi ile 1.78 seviyesini zorlayan kurda, piyasaların kapanışına doğru Avro Bölgesinin %1.5 olan 2011 büyüme öngörüsünü %1.4’e düşürmesi sonucunda kapanış 1.7945 seviyesinden oluyordu. Yukarı yönlü hareketin devamı durumunda Dolar/TL kurunun önünde 1.80 psikolojik direnç seviyesi durmakta. Euro/Dolar paritesindeki düşüşe bağlı olarak Dolar/TL kuru da yukarı yönlü hareket izleyecektir. Öte yandan 1.80 seviyesinin güçlü bir direnç seviyesi olduğunu ve Euro/Dolar paritesinde sert bir hareket olmadığı sürece bu seviyenin kırılmasının kolay olmayacağını belirtmek isteriz.

İMKB

Güne hafif aşağı yönlü bir açılış yapan endeks, ilk seansı küresel piyasalardaki olumsuz algılayışın sürmesi sonucunda %0.60 değer kaybı ile kapatıyordu. İkinci seansa bakıldığında ise Çin’den gelen haberler ile olumsuz yönde değişen algılamanın Avro Bölgesi büyüme öngörüsünün revize edilmesi, Yunanistan borç takası katılımı tartışmalarının sürmesi ile etkisinin arttığını ve endekste satış baskısı oluşturduğunu görmekteyiz. Almanya ve Fransa başta olmak üzere küresel piyasalardaki bozulmalar IMKB’deki satış baskısının artmasına neden oluyor fakat ikinci seansa bakıldığında DAX ve CAC 40 endekslerindeki %3’lük değer kayıpları IMKB100 kapanışı açısından %0.91 ile sınırlı kalıyordu. Günü 59143 puandan kapayan endekste birçok destek seviyesinin kırıldığını görmekteyiz. Satış baskısının 58800 seviyelerinde karşılanması, bu seviyenin bugün önemli bir destek olacağına işaret etmekte.

Destek: 58800, 58400, 57750

Direnç: 59700, 60000, 60300