Ekonomik sorunların insanların sağlığını kaybetmesine neden olduğu belirtildi.
Abone olEkonomik sorunların insanların sağlığını kaybetmesine neden olduğu belirtilerek, yüksek borç içinde olanların depresyon, strese bağlı baş ve sırt ağrıları, uykusuzluk ve ishal tehdidi altında bulunduğu bildirildi.
Social Science and Medicine Dergisi'nde yayımlanan araştırmada, bir kişinin başkalarına borcu ne kadar yüksekse o kadar çok sağlık sorunuyla karşılaştığı vurgulandı. Araştırmada, ekonomik sorunlar ve kredi kartı borcu gibi yüksek borçların sağlık üzerinde çevresel faktörler kadar etkili olduğuna işaret edilerek, borçlu kişilerin genelde sağlık sorunlarını göz ardı edip hiç sağlık harcaması yapmadıklarına dikkat çekildi.
Çalışmaya göre yıllık gelirleri belli seviyenin altında olan boşanmış çocuklu kadınlar, borca bağlı stresi en yüksek seviyede çeken kişiler. En az borca bağlı stresle yüzleşen kişiler ise, iyi bir ekonomik geliri olan ve evlerinde küçük çocuk olmayan emekliler. Araştırmacılara göre, borç içinde yüzerken sağlığını ve formunu koruyabilmek büyük duygusal mücadele gerektiriyor. Bu kişilerin en sık şikayetleri; depresyon başta olmak üzere, strese bağlı baş ve sırt ağrıları, uykusuzluk ve ishal olarak sıralanıyor.
Fiziksel ve mental olarak sağlıklı kişilerin ekonomik problemlerini daha etkin şekilde çözebildiği belirtilen araştırmada, stresle başa çıkabilmek için bazı sakinleşme tekniklerini uygulamanın faydalı olacağı ifade edildi. Egzersizin, stres ve fiziksel rahatsızlıklarla başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden biri olduğu, sağlıklı beslenme programı ve vitaminler ile mineraller gibi besin ögelerinin yeterli alımının da fiziksel ve mental sağlık için gerekli olduğu kaydedildi.
Uzmanlar, alışveriş çılgınlığı yaşanan kültürümüzde borcun sık rastlanan sorun haline geldiğini, bazıları için de yüksek eğitim harcamalarının ayrı borç ve stres kaynağı olabildiğini hatırlatarak, insanın kendi sağlığının daha da ötesinde yaşamının kontrolünü eline almasının, sorunların çözülmesi için en önemli basamak olduğunu belirtiyor.