BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Boratı kim sansürledi?

Türkiye'de büyük ilgi uyandıran Borat filminin Türkiye gösteriminde sansür uygulaması şaşkınlık yarattı.

Abone ol

Borat" filmini ilk olarak 13 Kasım'da Londra'da izledim. İkinci olarak da, önceki akşam İstanbul'da G-Mall Cinebonus'ta. İkisi arasında önemli farklar vardı. Londra'da izlediğim tam ve eksiksiz kopyaydı; G-Mall'da izlediğim ise sansürlenmişti. Hem de mantıksız ve hoyrat bir el tarafından... Belli ki sansürcünün, filmin kırpıldığını seyirciye hissettirmemek gibi bir derdi yoktu. Son örneklerini 80'lerde gördüğüm, makinist makasıyla budanmış filmlerin seans sonunda bende bıraktığı kötü tadı anımsayarak terk ettim sinemayı.

Hangi mantıkla?
Filmi seyredecekler için sansürlenmiş ses ve sahnelerin hangileri olduğunu hafızama dayanarak aktarmak istiyorum...

1 Borat'ın köyünü ve ailesini tanıtırken, evinin önünde genç bir kadını dudaklarından uzun uzun öptükten sonra, bu kadının kız kardeşi olduğunu söylediğini duyuyoruz. Ancak, Türkiye'de Borat'ın sonraki cümlesini duymuyoruz, kendisini dudaklarını oynatırken görüyoruz. Çünkü sesi sansürcü tarafından silinmiş. Borat'ın sansürlenen cümlesi şöyle: "Kendisi (kız kardeşi) Kazakistan'ın dört numaralı fahişesidir".
Sansürcü, ensesti normal karşılamış, kız kardeşle öpüşme sahnesine dokunmamış ama Borat'ın misafirlerine ikram ettiğini anlattığı kız kardeşinin fahişe olduğunu bilmemizi istememiş!

2 Otel odasındayız; Borat banyodan çıkıyor, çıplak. Yol arkadaşı Azamat'ı yatakta, kendisinin âşık olduğu Pamela Anderson'ın fotoğrafına bakarak kendisini tatmin ederken görüyor. Bu sahne saniyenin onda biri kadar görünüyor. Flaş çakar gibi. Devamı yok. Ardından bir bakıyoruz, Borat, aşkına el uzatan Azamat'ı koridorlarda kovalıyor. İkisi de anadan doğma.
Oysa otel odasında bir kavga sahnesi var ki, olağanüstü komik. Ama kesilmiş. Neden? Müstehcenlik mi? Hayır. Çünkü bu sahnede adamların cinsel organları görünmüyor. Sansürcü, vücudu kıllarla kaplı, biri obez iki erkeğin alt alta üst üste debelenmelerini sansürlemiş. Buna karşılık sansürcü, Borat'ın cinsel organını teşhir eden erkek kardeşinin kucağında çektirdiği fotoğrafı göstermesini yadırgamamış. Hem de fotoğrafa zoom yapılıyor, bütün perdeyi kaplıyor!

3 Orijinal kopyada, filmin sonunda 5-10 saniye kadar, Kazakistan bayrağı üzerine monte edilmiş bir İlham Aliyev fotoğrafı görüyoruz. Azerbaycan Devlet Başkanı, Kazak lideri olarak gösterilmiş. Bence, filmin espri anlayışıyla tutarlı.
Sansürcü bu sahneyi çıkarmış. "Kazakistan'ı kaybettik, bari Azerbaycan'ı kurtaralım" mı demiş acaba?


Altyazı rezaleti...
Borat, altyazılarda "Gelirem, giderem" diye konuşuyor. Sanki Türkiye'de bu tip adamlar böyle konuşurmuş gibi. Borat, Amerikalı rodeo meraklılarına hitaben "I support your war of terror" (Terör savaşınızı destekliyorum) diyor; yani, farkında olmadan ABD'ye "terörist" demeye getiriyor. Altyazıda "Teröre karşı savaşınızı destekliyorum" diye okuyoruz.

Haber Kadri Gürsel
Kayank:www.milliyet.com