BIST 9.885
DOLAR 35,08
EURO 36,66
ALTIN 2.955,66
HABER /  GÜNCEL

Bonzai tedavisini SGK karşılıyor mu?

Son günlerde özellikle gençlerin pençesine düştüğü bağımlılık yapan madde Bonzai'nin tedavi masraflarını SGK karşılıyor mu?

Abone ol

Bonzai bağımlılığının etkilerini ve devletin bu konuda neler yaptığını anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Esen, SGK'nın ve Sağlık Bakanlığı'nın tedavi yöntemlerini anlatıyor.

İŞTE BÜNYAMİN ESEN'İN O YAZISI..

iİstanbul’dan ismi mahfuz okurumuz S.E. soruyor: “Bünyamin bey, sanayide çıraklık yapan küçük oğlum bonzai illetine tutuldu. Mahalledeki çocuklar alıştırmışlar. 10 Liraya satıyorlarmış, bizimki de arkadaş çevresine kanmış. Çok üzülüyorum. Devlet oğluma yardım etsin, SGK yardım etsin. Ne yapabiliriz, hastaneye mi yatıralım? Ben asgari ücretli çalışıyorum, kıt kanaat geçiniyoruz, paramız yok, nasıl tedavi yaptıracağız?”

Son dönemlerde ne yazık ki uyuşturucu maddelerin gençler arasında hızla yayıldığının haberlerini görüyoruz.

Uyuşturucu, keyif verici ve bağımlılık yapan maddeler arasında “Bonzai” olarak ifade edilen madde hem ucuz olması hem de yaygın olarak bulunması dolayısıyla ne yazık ki yaygınlaşıyor ve sık sık haberlere konu oluyor.

Gencecik bedenlerin içerisinde fare zehiri ve böcek ilacı dahi bulunan bu uyuşturucuya müptela olduğunu, hatta can verdiğini görüyoruz.

Bu tablo içerisinde madde bağımlılığı ile mücadele tedavilerinde hem Sağlık Bakanlığı hem de SGK’ya görevler düşüyor.

Bu günkü yazımızda uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede uygulanan tedaviler nasıl alınabiliyor, SGK bu tedavileri hangi usullerle karşılıyor sorularına cevap vereceğiz.

AMATEM Merkezlerinde Tedavi Veriliyor

Ülkemizde madde bağımlılığı tedavilerinden en büyük pay kamu sektöründe bulunuyor.

Kamuya ait yirmi iki AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) yanında iki adet de özel madde bağımlılığı tedavi merkezi faaliyet göstermekte.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılan değişiklik sonrasında daha önce madde bağımlılığı tedavisi sadece AMATEM'lerde yapılıyor iken Sağlık Bakanlığının talebi doğrultusunda İkinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında da yapılması sağlanmış bulunmakta.

Kamuoyuna yansıyan haberlerden her yıl ikiyüz bin civarında hastanın madde bağımlılığı tedavisi görmek için anılan bu sağlık kuruluşlarına başvurduğunu öğrenmekteyiz.

Madde bağımlılığı ile mücadele tedavileri uzun süren ve zor tedaviler. Bu tedaviler yıllara yayılabiliyor, psikolojik tedavi unsurları ile desteklenmesi gerekiyor.

Tedavi sonrası nekahat ve gözlem süreci de uzun sürüyor. Bazen bağımlılığın yeniden ortaya çıkması yüzünden tedavinin tekrarlanması veya tedavi yöntemlerinin sıklaştırılması gerekebiliyor.

Dahası madde bağımlılarının kronik ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma oranları da normal hastalara göre çok daha yüksek. Yani bu hastalar özel olarak takip, bilgilendirme ve inceleme yapılması gereken bir hasta grubunu oluşturuyor.

Yazının tamamını okumak için