BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Bombaların en babası

ABD bombaların anasını Ruslar da anasını üretti. İngiltere de yarışta geri kalmadı. Korkunç silah Afganistan'da kullanılıyor.

Abone ol

İngiliz ordusunun, ABD'nin bombaların anası, Rusya'nın da bombaların babası olarak nitelendirdiği atom bombasından daha fazla tahrib gücüne sahip termobarik bombaları Taliban üyelerine karşı kullandığı ortaya çıktı.

Times gazetesi, saldırı helikopterlerinden atılan bombaların mağara ve sığınaklardaki Taliban üyelerini parçalayarak yok etmekte kullanıldığını yazdı. Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı, insan hakları savunucularının "barbarca" diye niteledikleri bombaların kullanıldığını doğrularken, bu bombaları "termobarik" olarak tanımlamaktan kaçındı.

"Silahların olumsuz yönlerinin bilincindeyiz ancak bunlar, sahadaki komutan tarafından uygun görüldüğünde, katı koşullar altında idareli olarak kullanılıyor" açıklamasında, "termobarik" teriminin uluslararası kabul görmüş bir terim olmadığı savunularak "geliştirilmiş patlama silahı" ifadesi tercih edildi.
Times gazetesi ise silahın üreticisi Amerikan "Lockheed Martin" şirketinin bunları "termobarik bomba" olarak pazarladığına dikkat çekti. Gazete, İngiliz Savunma Bakanlığı yetkililerinin, 18 ay boyunca yürütülen tartışmaların ardından, uluslararası hukuku çiğnemekten kurtulmanın yolu olarak bombaların tanımını değiştirmeyi tercih ettiğini yazdı