Otobüse bomba koyan zanlıların tutuklanması için avukatlık ücretini polisin ödediği ortaya çıktı.
Abone olİstanbulda hakim ve savcıları taşıyan otobüse bomba koyan zanlıların tutuklanması için avukatlık ücretini polisin ödediği ortaya çıktı. Olayın gelişimi oldukça ilginç. Ceza Muhakemeleri Kanununa (CMK) göre, 5 yıl ve üzeri ceza gerektiren soruşturmalarda polis sorgusu sırasında avukat bulundurulması zorunlu. Maddi imkanı olmayan şüphelilere, barolar aracılığıyla CMK avukatı gönderiliyor. Ücretini ise Adalet Bakanlığı ödüyor. Ancak son zamanlarda yeterli ödenek ayıramayan bakanlık, barolara yaklaşık 200 milyon YTL borçlandı. Barolar da protesto amacıyla emniyete avukat göndermemeye başladı.
İstanbuldaki eylemcileri yakalayan güvenlik kuvvetleri, ifadelerin geçerli olması için barodan avukat istedi. Ancak olumsuz cevap aldı. Bunun üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü çalışanları kendi aralarında 134 YTL toplayarak özel bir avukut tuttu. Dosya eksiksiz hale geldi. Avukat nezaretinde alınan ifadelerle mahkemeye sevk edilen 5 sanık tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbulda hakim ve savcıları taşıyan belediye otobüsüne bomba koydukları iddiasıyla tutuklanan ve İtirafçılık Yasasından yararlanmak isteyen zanlılar önce susma hakkını kullandı. Daha sonra polisin elindeki delilleri gören ve daha az ceza almak için İtirafçılık Yasasından yararlanmak isteyen iki PKK militanı, ifade vermeyi kabul etti. Polis soruşturmada 3 önemli delil elde etmişti. Bunlar bomba üzerindeki bir zanlıya ait parmak izi, bomba düzeneğinde kullanılan cep telefonunun SIM kartı ve bu SIM kartı kullanan diğer zanlı ile bomba düzeneğini sıkıştırmak için kullanılan ilaç kupürünun diğer kısmının zanlıların evinde bulunması.
Bu üç delil üzerine polislere ifade vermeyi kabul eden iki militan, daha önce örgüt mensuplarını savunan avukatları reddetti. Şüphelilerin polise verdiği ifadelerin geçerli olması için yeni bir avukata ihtiyaç duyuldu. Polisin avukat talebine İstanbul Barosundan gelen cevap olumsuz oldu. CMK müdafiliği yapan avukatların, Adalet Bakanlığından ücretlerini alamadığını söyleyen Baro, avukat göndermedi.
Bunun üzerine bombacıları yakalayan ve dosyayı mahkemeye eksiksiz götürmeyi amaçlayan polis, avukat arayışına girdi. Sonuç olarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki çalışanlar arasında bombacı sanıklar için para toplandı. Toplanan 134 YTL ile özel bir avukat tutan polis, sanıkların ifadesini yasal hale getirdi. Avukat nezaretinde alınan ifadelerle birlikte mahkemeye sevk edilen 5 sanık tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Türkiye Barolar Birliği, CMK avukatlığının sürdürülebilmesi için 2006 yılında 150 milyon YTLlik ödenek ayrılması gerektiğini açıkladı.
Haber: Ercan Gün
Kaynak: www.zaman.com.tr