BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,06
ALTIN 2.834,43
HABER /  GÜNCEL

Bombacı nasıl yakalandı?

İşte Diyarbakır operasyonun ayrıntıları... Diyarbakır bombacısı nasıl yakalandı..?

Abone ol

Kâğıt ve gözenekli yüzeylerdeki parmak izlerini bulmak için kullanılan belirteç sayesinde, teröristin eylemde kullandığı aracı satın aldığı paraların üzerinde 8 parmak izi bulundu.

Olayın ardından polis, motor ve şasi numaralarından otomobilin sahibini buldu. Aynı gün gözaltına alınan Zülküf K., aracı 3 bin 900 YTL+250 Euro'ya protokolle sattığını, paraları da evdeki kasasına koyduğunu söyledi. Zülküf K.'nin, paraları kullanmadan kasaya koyması, paralar üzerinde daha fazla parmak izi oluşmasını engelledi. Diyarbakır Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, bombacının verdiği paraları derhal incelemeye aldı.

Paralar üzerindeki en son parmak izinin belirlenmesi amacıyla Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı 'ninhydrin' yöntemini uyguladı. TL ve Euro'lara kimyasal madde 'ninhydrin' püskürtüldü.

24 saat içerisinde paralar üzerindeki parmak izleri ortaya çıktı. Parmak izleri, 3,5 milyon parmak izinin arşivlendiği 'AFİS' sistemiyle karşılaştırıldı. İzlerden 8'inin, 2002'de Diyarbakır'da PKK propagandası yapmak suçundan tutuklanan Erdal P.'ye ait olduğu saptandı. Kimlik tespitinin ardından bombacının, ağabeyinin evinde gizlendiği belirlendi. Sabaha karşı eve operasyon düzenlendi. Erdal P., Özel Harekat timlerinin çevrede geniş çapta operasyon planladığını görünce kapının arkasına dayanarak direndi; ancak kapıyı açmak zorunda kaldı.

Paradaki parmak izleri 24 saatte tespit edildi

Eskimiş parmak izlerini bulan kimyasal ninhydrin, para, gazete, gibi kâğıt yüzeyler üzerindeki eskimiş parmak izlerini tespit ediyor. Yöntemle kâğıtların emici yüzeylerindeki parmak izleri görünür hale getiriliyor. Ninhydrin, sprey şeklinde kâğıt üzerine uygulanıyor. Yaklaşık 24 saat içinde tüm izler görünür hale geliyor. Parmak izindeki aminoasitler ve bunların parçalanması ile oluşan bileşikler ile ninhydrin reaksiyona giriyor. Gelişecek parmak izi gelişim şartlarına göre portakal renginden mora kadar değişen bir renkli iz oluşuyor.

(Zaman)