Cumhurbaşkanlığı seçim yarışı HDP'nin de adayını açıklamasıyla yeni bir yola girdi. Selahattin Demirtaş bugün adaylığını açıkladı.
Abone olNESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA
Muhalefetin çatı adayını açıklamasının ardından bugün HDP de adayını açıkladı. HDP seçim yarışına Selahattin Demirtaş'la giriyor. Yarın da Başbakan Erdoğan'ın adaylığını açıklaması bekleniyor.
Peki HDP bu yarışın neresinde, seçim öncesi HDP Eşbaşkanı seçilen Selahattin Demirtaş'la yarışa giren HDP'nin bu yarıştaki avantaşları ve dezavantajları neler?
HDP'de seçim sonrası nasıl bir tablo göreceğiz, CHP'nin içerisindeki kaynama HDP'ye oy kazandırı mı, seçim yarışının galibi kim olur? Seçim yarışı ikinci tura kalır mı?
Tüm bu soruların yanıtlarını Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman İNTERNETHABER'e verdi.
-Sayın Yayman, size göre HDP'nin bu yarıştaki dezavantajları ve avantajları neler?
HDP'NİN DÖRT TEMEL PROBLEMİ VAR
HDP'nin dezavantajı, Türkiye'nin Batı'sında bir Kürt Partisi, etnik bir parti olarak görülmesi, en büyük dezavantajlarından birini oluşturacak. İkincisi, seçmenin aklına HDP'nin Cumhurbaşkanı adayına oy verirken geçmişte bazı BDP'lilerin sivri sözleri akıllara gelecek. Üçüncüsü ise, nasıl bir kampanya yapacağını batıdaki insanlara anlatabilecek mi, dördüncüsü ise, Alevi ve Sosyal Demokrat seçmenle nasıl bir ilişki kuracak. Bunlar bence HDP'nin temel problemleri olacak.
CHP'NİN YANLIŞLARI HDP'NİN DOĞRULARI OLURSA SÜRPRİZ OLABİLİR
HDP'nin avantajları dezavantajlarından daha fazla. Özellikle, HDP için bu seçim yüzde 10 barajı olmaması sebebiyle 2015 seçimlerinin test sürüşü, denemesi olacak. Bu seçimde HDP barajı geçip geçmeyeceğini görmüş olacak. İkincisi ise CHP- MHP bloğunun Türk-İslam sentezcisi bir adayla seçime giriyor olması HDP adayı için kendiliğinden bir avantaj oluşturuyor. Üçüncüsü de bu süreçte CHP'nin yapacağı yanlışlar HDP'nin doğruları olursa, gerçekten sürpriz bir sonuç çıkabilir.
-Ne olabilir bu sürpriz?
HDP BARAJI AŞABİLİR
HDP'nin yüzde 7-8 bandında olan oy oranı artar ve yüzde 10 barajına yaklaşabilir. Eğer HDP Cumhurbaşkanlığı seçimini doğru yönetir, ülkenin sadece doğusundaki değil, batısındaki Kürtlerin de oyunu almaya başlarsa 2015 seçimlerinde barajı aşmak için büyük umut elde edebilir.
-Demirtaş'ın “Seçimler yapılmadan kazanmış partiyiz. Şimdiden halklar lehine kazanmış bir ilkeyiz, bir çizgiyiz” açıklaması ne anlama geliyor?
DEMİRTAŞ CHP'YE GÖNDERME YAPTI
"Selahattin Demirtaş; "Biz ilkeler ve değerler üzerinden siyaset yapıyoruz" diyerek doğrudan CHP'ye bir gönderme yapıyor. CHP'nin sosyal demokrat bir parti olmasına rağmen daha göreceli dışardan bir ismi aday göstermesine bir atıf var.
-CHP'nin tabanında ve parti içerisindeki kaynama HDP'ye oy kazandırır mı?
TABANDA BİR TARTIŞMA OLMASA YÖNETİME YANSIMAZ
"Bir kısmı HDP'ye kayacaktır. CHP tabanından, özellikle Alevi kesimden ve bazı şehirli sosyal demokratlar (örneğin, Şişli'de, Çankaya'da, İzmir'de yaşayan) HDP'ye oy vereceklerdir. Tabanda bir tartışma olmasa bu partinin içerisine yansımaz. Bence tabandaki tartışma o kadar yoğun ki bu partinin üst yönetimine de yansıyor. CHP'nin içindeki tartışmanın sonucunda 20 imza bulunup Emine Ülker Tarhan aday yapılır mı bilemeyiz ama 10 Ağustos'ta Tayyip Erdoğan birinci turda seçildiğinde CHP içerisinde yeni bir kurultay tartışması başlar.
-Başbakan Erdoğan da yarın adaylığını açıklayacak, ne olur seçim sonuçları?
TAYYİP ERDOĞAN YÜZDE 53-54'LE İLK TURDA ALIR
Seçimin kaderini belirleyecek olan birkaç unsur var. Bir tanesi yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanmaları, ikincisi seçime katılma yüzdesi. Seçime katılma oranı düşük olursa Tayyip Erdoğan'ın köşke çıkması daha kolay olacak. Ben, seçimlerde MHP tabanından AK Parti tabanına bir geçiş olacağını düşünüyorum. MHP'lilerin bir kısmı Tayyip Erdoğan'a oy verebilirler. Erdoğan ilk turda yüzde 53-54 oy oranıyla bu seçimi alır.