BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  POLİTİKA

Bölüm sırası tartışma çıkardı

Yeni Anayasa çalışmalarında idare bölümünün görüşmeleri tamamlandı.

Abone ol

Yeni anayasa yazımında, ''idare'' bölümünün tamamlanmasının ardından hangi bölüme geçileceği sorun oldu.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen 'in başkanlığında toplanan Yazım Komisyonu'nda ''TRT ile kamuyla ilgili haber ajansları'', ''RTÜK'', ''Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'' maddeleri müzakere edildi. Toplantı, daha sonra CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın başkanlığında sürdü. Komisyon üyelerinin ''parti içinde darbe mi yaptınız?'' sorusuna Kart'ın ''Rıza (Türmen) Bey'in rızasıyla oldu'' sözleri gülüşmelere yol açtı.

Toplantıda, ''idare'' bölümünün bitmesinin ardından hangi bölüme geçileceği tartışma konusu oldu. AK Parti'nin ''yasama'' bölümüne geçilmesini istemesine diğer partiler itiraz ederek ''yürütme'' bölümünün görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, ''yürütme'' bölümünde geliştirilen yöntemle görüşmelerin sürdürülebileceğini ifade ederek, ''O kadar aykırı aykırı görüşler müzakere ediliyor ki...'' dedi.

CHP'li Kart, yürütme bölümü görüşülürken bir yöntemin geliştirilemediğini ve 15 maddelik kataloğun olduğu gibi durduğunu belirterek, ''Bu durumda yasama bölümüne geçilmesinin anlamı olmaz. Aynı sistem içinde aykırı görüşler, öneriler ifade edilebilir. Ama iki farklı sistemde Bakanlar Kurulu nasıl müzakere edilecek? Başkanlık sisteminin müzakeresine katılmayacağız. Anayasa uzlaşma sürecini bloke eden bir süreç var mı, yok mu? Bu sürece rağmen komisyonun çalışmalarını nasıl sürdüreceğini görmemiz lazım'' dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan , her önerinin Komisyon'da müzakere edilebileceğini ifade etti.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, Meclis Başkanı'nın aldığı inisiyatif ve 4 siyasi partinin kurumsal kararıyla oluştuğunu belirterek, ''Komisyon, anayasayı toplumsal mutabakatla yapmak üzere kurulmuştur. 4 siyasi parti bu amaçla müzakere yapmaktadır. İki partinin İmralı süreci adı altında yeni anayasa çalışması yapıyor. Dolayasıyla kamuoyunun Uzlaşma Komisyonu'na ilgisi azaldı. Kamuoyu, İmralı süreci adı altında şekillendirilmeye çalışılıyor. İmralı görüşmelerini insani, ahlaki, vicdani ve hukuki olarak değerlendirmiyoruz. Bu durumu Komisyonu şahsi inisiyatifiyle inşa eden Sayın Çiçek'in dikkatine sunalım'' görüşünü ifade etti.

Yeniden söz alan Şahin, ''Yeni anayasa sadece burada konuşuluyor, başka yerde değil'' dedi.

Tartışmalar üzerine sorunun TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda değerlendirilmesine karar verildi.

UZLAŞMA SAĞLANAN MADDELER

Yazım Komisyonu, ''Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve Kamuyla İlişkili Haber Ajansları'' ile ''RTÜK'' maddelerinde uzlaşma sağladı.

Kamu tüzel kişiliği olarak kurulan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), devletçe kurulan diğer radyo ve televizyon kurumları ile kamu tüzel kişilerinden yardım gören haber ajanslarının kuruluş ve çalışmaları özerklik ve yayında tarafsızlık ilkeleri çerçevesinde kanunla düzenlenecek. Bu kurumlar yayınlarında bilim, sanat, kültür, tarih ve haber alanlarını esas alacak. BDP; ''kültürel çoğulculuğun anadilinde yayınlarla korunmasının sağlaması'' ifadesinin maddeye konulmasını önerirken, AK Parti, hem TRT hem de RTÜK'ün kanunla düzenlenebileceğini ifade etti.

Radyo ve televizyon faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan RTÜK, özerklik ve tarafsızlık ilkelerine bağlı olarak çalışacak. Kurul, 15 üyeden oluşur. Bu üyelerden 9'u TBMM tarafından her siyasi parti grubuna en az bir üye düşecek şekilde güçleri oranında temsil edilmek üzere gösterecekleri adaylar arasından salt çoğunlukça seçilecek. Altı üye, en az10 yıl görsel ve işitsel medya alanında çalışan biri hukukçu, diğerleri ilgili meslek örgütü mensupları arasından kurayla seçilecek. CHP ve BDP; RTÜK üye seçiminin cinsiyet eşitliği esas alınarak, ayrıca BDP ise dört üyenin ikisinin kadın ve engelli örgütleri tarafından belirlenmesini istedi.

RTÜK'ün kuruluşu ve çalışması, görev ve yetkileri ile seçilmelerine ilişkin diğer hususlar basın özgürlüğünün etkili kullanımı ve kamuoyunun serbestçe oluşması esaslarına uygun olarak kanunla düzenlenecek. BDP; Kurul'un, ''görsel ve işitsel yayın özgürlüğünü ortadan kaldıracak nitelikte kararlar alamayacağı'' ifadesinin madde yer almasını önerdi.

Yazım Komisyonu, ''Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'' maddesi üzerinde çalışma yapmasına karar verdi.