Kuzey Irak'da yapılan Abant Platformu toplantısından 13 maddelik bir değerlendirme çıktı. Bu başlıklar dikkat çekici.
Abone olAbant Platformu, Selahattin Üniversitesi ve Mukriyani Enstitüsü’nün birlikte Erbil’de yaptığı “Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak” Konferansı tarafların karşılıklı iyi niyeti ve kardeşlik duyguları arasında gerçekleşti.
Kuzey Irak'dan bildiriyor... |
İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, karşılıklı güven ve istikrar temaları müşterekinde bir araya gelen katılımcılar hoşgörü ve kardeşliğin teşvik edilmesi hususuna vurgu yaptılar.
İki gün süren konuşma ve müzakerelerde karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve başlayan diyalog sürecinin devam ettirilmesi ve genişlemesinin gerekliliği kuvvetli bir biçimde belirtildi.
İşte sonuç bildirgesi
*Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki münasebetlerin geliştirilmesi sadece iki tarafa değil bölgeye de barış ve istikrar getirecektir. Bu gelişme Irak’ta bulunan Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin, Asurilerin, Süryanilerin, Keldanilerin, Ermenilerin ve tüm Ortadoğu halklarının faydasına bir gelişme olacaktır.
*Tarih, Coğrafya ve Kültür, Türk ve Kürt halklarını kardeş kılmıştır. Bize düşen bu kardeşlik bağlarını güçlendirmektir.
*Etno-milliyetçilik üzerinde kurulan her türlü politikayı reddedilmektedir.
*Irak’ın Türkiye sınırı aynı zamanda Irak’ın Avrupa kapısıdır. Türkiye’nin Irak sınırı ise tarihe ve medeniyete açılan kapıdır. Bu kapılar sonuna kadar açık kalmalıdır.
*Türkiye ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde siyasetin yanında kültür, ekonomi, ticaret, eğitim ve sağlık alanlarında da çok daha yakın bir işbirliği gerçekleştirilmelidir.
*Sınırdan geçişlerin kolaylaştırılması için gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır.
*Taraflar, hukuk güvencesi altında insan haklarına saygıyı en değerli ortak payda olarak görmektedir.
*Hoşgörü ve diyalog zeminin yerleşmesi ve gelişmesi için her fırsat ve vesile karşılıklı olarak değerlendirilmelidir.
*Demokratik hak ve hürriyetlerin güvence altına alınması demokratik kurumların güçlenmesi ve ilişkilerde demokratik aktörlerin seferber edilmesi taraflarca vazgeçilmez addedilmektedir.
*Taraflar, Erbil’de Kürt siyasi gruplarının barışçı ve demokratik yöntemlerle sorunlarını tartışacakları bir konferansın düzenlenmesini olumlu bir adım olarak değerlendirilmektedir.
*Medyada barışçı, saygılı ve yapıcı bir dilin egemen olmasına gayret gösterilmelidir.
*Taraflar her türlü sorununun çözümünde şiddet yöntemlerini reddetmektedir.
*Her fırsat ve imkan kullanılarak bu tür toplantıların yapılmasını ve yaygınlaştırılmasını önemsiyoruz.
Erbil’de bir Türk Konsolosluğu ve Ankara’da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bir temsilciliğinin açılması genel bir arzu olarak dile getirilmiştir.