Yazın beslenme düzenimizi değiştiren sıcak havalarda ne yemeli, ne içmeliyiz?
Abone olBeslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenarın verdiği bilgilere göre, yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte vücuttan ter ile birlikte öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayıpları oluyor. Su, vücudumuz için en önemli şey olarak karşımıza çıkıyor. Cildin nem ve elastikiyetinin düzenlenmesinden, metabolik olaylara, vücut ısısının dengelenmesinden selülitin önlenmesine kadar birçok önemli vücut işlevlerinde görev alıyor. Vücutta fazla su kaybı yüzünden bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösteriyor.
KIZARTMADAN KAÇININ
ÖZELLİKLE yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak için günde 2.5-3 litre su içilmeli. Egzersiz yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içmek önemli. Ama ihtiyaçtan fazla su tüketilirse bunun da böbreklere zarar vereceği de gerçeği de unutulmamalı. Yaz aylarında sıcakların artması ile sağlığımızı korumak için besin seçimlerinde dikkatli davranmalıyız.
KIZARTMALAR, aşırı yağlı gıdalar ya da sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler yenilmeli. Omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada 2 kez tüketilmeli. Kışa göre tabaklardaki yemek porsiyonları daha da küçük tutulmalı. Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanısıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de zengin olan dondurma veya sütlü tatlılar tüketilmeli.
KEPEKLİ GIDA TÜKETİN
KARBONHİDRAT (şeker) kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerini daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdalar tercih edilmeli... Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaların tüketilmesi çok önemli.
BOLGESEL ZAYIFLAMA OLMAZ
SEÇİL Kenar, diyet ile ilgili en fazla merak edilen soruları sizin için yanıtladı:
Su içsem yarıyor... Ne yapsam zayıflayamıyorum, başkalarından ne farkım var?
Bazı insanların diğerlerine göre daha az yediği halde kilo almalarının nedeni, metabolizma hızlarının daha yavaş olmasıdır.
Bölgesel olarak zayıflamak için ne yapmalıyım?
Bölgesel olarak zayıflamak mümkün değildir. En sık yapılan yanlış, karın ya da bacak kaslarını çalıştırarak göbek ve basenlerdeki yağlardan kurtulma arzusudur. Bu egzersizlerle karnınızı veya bacaklarınızı sıkı hale getirmeniz mümkün olsa da buradaki yağ kitlesinde bir değişiklik sağlayamazsınız.
Verilen kilonun yağdan kayıp olması ya da olmaması neyi değiştirir ki... Önemli olan tartıda gördüğümüz rakam değil mi?
Tartıda görülen rakamlar sadece genel bir göstergedir. Düşünün ki plajda mayoyla yürüyen biri söz konusu. Eğer yorum yapmanız gerekse hangi cümleyi kurarsınız? Bence 50 ya da 70 kilodur cümlesini mi yoksa Ne kadar diri ya da sarkık bir vücudu var cümlesini mi? Genellikle ikincisi tarzda yorumlar yapılır. Bu da vücut kompozisyonunuzun yağdan mı yoksa kastan mı oluştuğuyla ilgilidir. Yağ vermek yerine kısa sürede kas ve su kaybederek verdiğiniz kilolar tartı üzerinde sizi mutlu edebilir ama ayna karşısında asla!
Hem her istediğimi yemek hem de zayıflamak istiyorum. İlaçla bunu yapmak mümkün mü?
Hayır değildir. Zayıflama tedavisinde önce diyet ve egzersiz, sonuç alınamazsa uzmanlarca kontrollü şekilde ilaç kullanılır. Ama bu süreçte de diyet ve egzersize devam etmek gereklidir. Zayıflama tedavisinin başarısı için yeme davranışlarının düzeltilmesi şarttır. Hiçbir ilaç bunu sağlayamaz.
Yemek yemek bir mutluluk aracı mıdır?
Evet. Bazı insanlar yaşamlarındaki boşlukları ya da stresi bir şeyler yiyerek telafi etmeye çalışırlar. Ancak bu bir süre sonra kilo almayla sonuçlanınca kişi yakaladığı geçici mutluluğu kaybeder. Yeni mutsuzluk, bireyde pişmanlık, kendini beğenmeme hatta belki depresyon gibi daha ciddi sorunlar oluşturabilir.
Sabahları limonlu sıcak su ya da zayıflama çayları içerek zayıflanabilir mi?
Hayır. Zayıflama çaylarının etkileri fazla sıvı atımına neden olur... Aynı şey sauna eşofmanlar için de geçerlidir. Bu durumda verilen kilo yağ değil sudur.
Gün içinde fazlasıyla hareket ediyorum (ev işi, koşuşturma). Ayrıca egzersiz yapmama gerçekten gerek var mı?
Evet var. Rutin işleriniz çerçevesinde yaptığınız hareketler egzersiz olarak değerlendirilemez. Bilinçsizce yapılan egzersizler de risklidir. Egzersizin faydalı olabilmesi için doğru nabızla ve uygun sürede yapılmalıdır, ki bu da her birey için farklıdır.
Şişmanlık gerçekten bir hastalık mıdır yoksa sadece bize görsel olarak rahatsızlık veren bir durum mudur?
Şişmanlık bir hastalıktır. Vücudunuzda aşırı yağ bulunması sadece görsel açıdan rahatsızlık vermekle kalmaz. Şeker, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, safra kesesi, gut, bazı kanser türleri ve daha birçok hastalığa da açık davetiye çıkarır. Bu kadar riskli bir şeyi görsel rahatsızlık kaynağı olarak düşünmek çok masum bir ifade olarak kalıyor.
VUCUDUN DOSTLARI
MEYVE ve sebzeler yaz aylarının her zaman gözdesi olmuştur. Seçil Kenar da, günde 6-7 porsiyon meyve-sebze tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Peki yaz aylarında kolayca ulaşabildiğimiz meyve ve sebzelerin vücuda yararları neler?
ÜZÜM
Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan kimyasallar içerir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucudur.
KARPUZ
Kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve
E vitaminlerinden
daha etkili olduğu görülmüştür.
KAYISI
Hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı o kadar yüksektir.
DOMATES
Antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, serviks, mesane ve deri kanseri riskini azaltır.
BİBER
Bol miktarda A ve C vitamini içerir.
ÇİLEK
Bol miltarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.
ŞEFTALİ
Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.