Ağlamak kalbe de iyi geliyor. Gözyaşı dökülerek üzüntülüyken sıkışan kalp damarları açılıyor...
Abone olİnsanın en önemli organlarından biri olan göz rahatsızlıklarının başında göz yaşı kanalı tıkanıklığının geldiğini belirten Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Harika Çevikel, gözyaşı tıkanıklığının en sık bebeklerde ve kadınlarda görüldüğünü, göz yaşı kanalı tıkanıklığının da gözde enfeksiyona neden olduğunu belirtti.
Göz yaşı kanalı tıkanıklığının yanında gözde kuruluğun da göz sağlığı için sorun olduğu kaydedilirken, yapılan araştırmalarda zaman zaman ağlamanın faydalarının da olduğu öğrenildi. Gözyaşındaki bir madde eğer hiç akmazsa göz kuruluğu rahatsızlığına neden oluyor. Ara sıra ağlayan kişi böylece bu hastalığa yakalanmaktan kurtuluyor. Özellikle üzüldüğünüz zaman ağlamak kalbi daha az yoruyor. Çünkü gözyaşı dökmek ile üzüntülüyken sıkışan kalp damarları açılıyor. Ağlayarak birçok hastalığın baş düşmanı olan stresle başa çıkabilirsiniz. Çünkü bu duygu şaşırtıcı olsa da mutluluk hormonlarını harekete geçiriyor.
Kederli olduğu günlerde gözyaşı döken insanlar diğerlerine göre rahatlayarak daha iyi uyku çekiyor. Sıkıntılı veya sevinçli olduğunda tansiyonu düşen ya da çıkan kişi ağladığında tansiyonu normale dönüyor. Kişi ağladığında vücudumuzdaki stres hormonları gözyaşlarıyla vücuttan uzaklaşıyor ve biraz sonra rahatladığını hissediyor. Bu nedenle uzmanlar gözyaşlarını bünyenin güvenlik supapları gibi buluyor. Kişinin içinde sakladığı duygular birike birike bir gün patlama noktasına geliyor, işte o zaman ağlayabilen kişi gözyaşları ile ağır bunalımlardan kurtuluyor.
“GÖZ YAŞI KANALI TIKANLIKLIĞI DA CİDDİ SORUN”
Gözdeki yaşarma, sık sık gözün çapaklanması ve burun köküne basmakla göze iltihap gelmesi olaylarının göz yaşı kanalı tıkanıklığının ve enfeksiyonun belirtileri olarak ortaya çıktığını kaydeden Aydın Göz Hastanesi Hekimi Harika Çevikel, bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığının masaj uygulanarak giderildiğini söyledi.
Op.Dr. Çevikel “Bebeklerde göz yaşı kanalı tıkanıklığı ilk 1 yıl masaj uygulaması yapılır. Masaj burun kökünden, aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Günde 4 kez,15’er defadan bu masaj hareketini yapmak gerekir. Masajla kendiliğinden kanalın açılma ihtimali yüzde 95 civarındadır. Ancak bu uygulama mutlaka uzmanı tarafından veya eğitim görmüş kişi tarafından yapılmalıdır. Gözde çapaklanma oldukça antibiyotikli göz damlaları kullanılır. 1. yılın sonunda, yaşarma geçmezse kanal kendiliğinden açılmadı demektir. O zaman “sondalama” denen işlem yapılır” dedi.
Bebeklerin yanı sıra erişkinlerde de göz yaşı kanalı tıkanıklığı sorunun ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Harika Çevikel erişkinlerde kanal tıkanıklığının tek yolu Dakriyosistorinostomi ameliyatı olduğunu kaydetti. Usulüne uygun bir Dakriyosistorinostomi ameliyatında kanalın açılma ve açık kalma şansı yüzde 95 civarında olduğu belirtildi.