Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, boğazlarda geçişlere yönelik yeni düzenlemeler getirilebileceğini söyledi.
Abone olÇevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, tankerlerle kargo ve petrol ürünleri taşımacılığının yarattığı risklere dikkati çekerek, Türkiye'nin, ilgili anlaşma ve kuralları göz önünde bulundurarak, boğazlarda geçişlere yönelik yeni düzenlemeler getirmeye hakkı olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.
''Tanker ile Petrol Taşımacılığının, Marmara ve Boğazlar Açısından Çevresel Riskleri ve bu Risklerin Önlenmesi" konulu toplantının açılışında konuşan Eroğlu, üç tarafı denizlerle çevrili, uzun sahil şeridine sahip ve stratejik konumu sebebiyle Türkiye'nin, yoğun bir deniz trafiği ile karşı karşıya bulunduğunu belirtti.
Bu yoğun trafiğin büyük kısmının kapalı bir iç deniz olan Marmara Bölgesi ve boğazlarda yer aldığını ifade eden Eroğlu, İstanbul Boğazı'nın da coğrafi yapısı, darlığı, kuvvetli akıntıları, keskin dönüşleri, değişken iklim şartları ve yoğun trafiği ve büyük bir metropolitanın içinden geçen dünyanın en önemli tabii su yolu olduğunu ifade etti.
BOĞAZLAR DÜNYA MİRASI
Bir biyolojik koridor olan İstanbul Boğazı'nın, farklı hayvan ve bitki topluluklarının çeşitliliği, tehdit altında bulunan ve korunması gereken 33 deniz canlısını barındırmasından dolayı ekolojik olduğu kadar değerli tarihi ve kültürel özelliklere sahip olduğunu belirten Eroğlu, "Bilindiği üzere İstanbul Yarımadası, UNESCO tarafından 1974 tarihli 'Dünya Kültürel ve Doğa Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme' kapsamında '3 bin yıllık tarihi ile insanlığın ortak mirası' olarak nitelendirilmiştir." dedi.
İSTANBUL'DAN GEÇEN SENE 51 BİN 422 GEMİ GEÇTİ
Eroğlu, bütün bu tabii kültürel özellikleriyle Marmara ve boğazların, yoğun denizcilik faaliyeti yürütülen bir bölge olduğunu ifade ederek, İstanbul Boğazı'ndan 2009 yılında 51 bin 422, Çanakkale Boğazı'ndan ise 49 bin 453 geminin geçiş yaptığını, bu trafiğin beşte birlik bir bölümünün tehlikeli kargo ve petrol ürünleri taşıyan gemilerden oluştuğunu ifade etti.
"BOĞAZLARDA YENİ DÜZENLEME YAPABİLİRİZ"
Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın kültürel mirasının korunmasını önemsediklerini kaydeden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye'nin ekonomik, sosyal, siyasi ve çevresel açılardan ulusal ve uluslararası öncelik ve çıkarlarını göz önünde bulundurarak, başta Montrö Anlaşması olmak üzere taraf olunan diğer uluslararası anlaşma ve sözleşmeler ile Uluslararası Denizcilik Teşkilatı tarafından getirilen kurulları göz önünde bulundurarak, boğazlarda geçişlere yönelik yeni düzenlemeler getirmeye hakkı olduğu unutulmamalıdır. Çevre, hepimizin ortak paydası, gelecek nesillere bırakacağımız ortak miras ve bizlere emanettir. Çevre ve Orman Bakanı olarak kaynaklarımızın sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda kullanılması ve denizcilik faaliyetlerinin de bu kapsamda gerçekleştirilmesi için bütün kıyıdaş ülkelerin, ilgili kurum, kuruluş ve paydaşların bir arada iş birliği içinde hareket etmesi gerekir" diye konuştu