BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Boğazın incisi neden satılamadı?

Boğazın en değerli arazisine bugün alıcı çıkmadı. Peki yatırımcıları ihaleye sokmayan ne oldu. İlk açıklamalar geldi.

Abone ol

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) bugün satışa çıkardığı, ancak alıcı bulamayan Sarıyer Yeniköy'deki Toprak Grubuna ait eski Carlton Oteli arsası için 10 Nisan 2007'de yapılacak ikinci ihale bekleniyor.

TMSF'nin satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında 49 milyon 562 bin 613 YTL ile en yüksek muhammen bedele sahip gayrimenkulü oluşturan eski Carlton Oteli arsası için İhale Komisyonunun, söz konusu muhammen bedeli belli bir orana kadar düşürme yetkisi bulunuyor.

Üzerinde otel yapma izni olmasına karşın, çevresinde Sait Halim Paşa Yalısı ve Ayanikola Kilisesi bulunan 6 bin 674 metrekarelik arsaya imar durumundan dolayı alıcı çıkmadığı da iddia ediliyor.

Fon'un satışa çıkardığı gayrimenkullerde muhammen bedelleri yüksek bulan alıcıların, muhammen bedelin düşürüleceği beklentisini dikkate alarak ikinci satışları bekleyebildikleri belirtildi. Eski Carlton Oteli arsası için de ilgili çok sayıda kişi olmasına karşın, herhangi bir alıcı çıkmamasının ikinci ihalede muhammen bedelin düşürüleceği beklentisine bağlandığı öğrenildi.

NE ALDIĞINIZ KONUSUNDA AÇIK BİLGİ YOK

Global Yatırım Holding A.Ş. iştiraki Pera GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa Türkmen, ihalede eski Carlton Oteli arsasına hiç alıcı çıkmamasının muhammen bedelle ilgili olmadığını savunarak, ''İmar şartları belli değil'' dedi.

Türkmen, arsanın değerli olduğu ve İstanbul'un çok önemli bir yerinde bulunduğunu ifade ederek, ''Ama ne aldığınız konusunda açık bilgi yok. Arsayla ilgili şartnamede gerekli bilgi ve belgeleri göremediğimiz için ihaleye girmeyi düşünmedik'' diye konuştu.

 İstanbul'daki arsa fiyatlarıyla ilgili olarak da Türkmen, ''Sanırım varacağı yere vardı. Bir süre bu fiyatlar üzerinden gidecek. Ondan sonra ülkemizde istikrar ve ekonomik gelişmeler devam ederse doğal olarak bütünleşmeye çalıştığımız Avrupa ile yakın fiyatlara gelecek. Bunun da anlamı yükselmesidir'' şeklinde konuştu.

PICASSO TABLOSU GİBİ DÜŞÜNÜLMELİ

Century 21 Türkiye, Almanya ve Balkanlar Bölge Direktörü Ahmet Rauf Saatçi ise geçtiğimiz günlerde satışı gerçekleştirilen Karayolları ve İETT arazilerinin ihalelerini hatırlatarak, İstanbul'da bu özellilere sahip çok fazla arazi bulunmadığını, buraların firmalar açısından reklam aracı olarak da kullanıldığını anlattı.

Saatçi, ''Zorlu Grubu, gayrimenkule adım atıyorsa, (ben bu sektördeyim) demesinin en önemli adımı o araziyi almasıydı'' dedi.

Artık İstanbul'un da Avrupa veya dünya şehirlerine benzemeye başladığını dile getiren Saatçi, İstanbul'un bazı bölgelerinde ciddi bir gelişme görüldüğünü anlattı. Yeniköy'deki eski Carlton Oteli arsası için gerçekleştirilen ihalede bugün bütün alıcıların nabız yokladığını dile getiren Saatçi, ikincisinde ise buranın satılabileceğini kaydetti.

Satışa ilişkin pek çok yorum yapıldığını, çeşitli rakamların dile getirildiğini anımsatan Saatçi, şunları söyledi: ''Bizim bu konuda farklı bir yaklaşımımız var. Buranın bir Picasso tablosundan, Van Gogh tablosundan farklı olmadığını düşünüyoruz. Bir tablo elde etmek için değer biçebiliyor musunuz? Hayır. Burası tablo ya da antika gibi alınacak. Burası otel ya da kongre sarayı yapılacak şekilde düşünülürse, getirisi çok kısıtlı olacaktır.''

İstanbul'da artık satılabilecek çok yer kalmadığına dikkat çeken Saatçi, şu anda Bağdat Caddesi, Balat, Tepebaşı, Etiler, Ulus, Tarabya, Yeniköy gibi bölgelerin kıymetli olduğunu, buraların belli nitelikte yaşam alanları olduğunu anlattı. Alıcı için İstanbul'un bir numara olduğunu belirten Saatçi, ''İstanbul dünya şehri oldu. Artık buna inanmamız gerekiyor'' görüşünü dile getirdi.