BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Boğaz’ın çöpü gün yüzüne çıkarıldı

20’nci yaşını kutlayan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın, “Mavi Kuşak Hareketi-İstanbul Boğazı Projesi” çerçevesinde düzenlenen “Boğaz’ımıza T...

Abone ol

20’nci yaşını kutlayan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın, “Mavi Kuşak Hareketi-İstanbul Boğazı Projesi” çerçevesinde düzenlenen “Boğaz’ımıza Takılanlar” etkinliği, TURMEPA gönüllüsü çocuklar ile gerçekleştirildi.
Mitsui & Co Ltd.’nin desteğiyle hayata geçirilen Mavi Kuşak Hareketi eğitimlerini alan ilk, ortaöğretim ve lise öğrencileri, öğrendiklerini kamuoyuyla paylaştı. Bu çerçevede hayata geçirilen etkinlikte TURMEPA Gönüllüsü 13 dalgıç, Boğaz’a atılan çöpleri gün yüzüne çıkardı. Dalgıçlar sualtında “Denizleri Kirliliğini Durdurun Denizleri Koruyun - Stop Marine Pollution Save The Sea” yazılı bir pankart açtı. Operasyon da sualtı kameralarıyla görüntülendi. Karada da öğrenciler de “İstanbul Boğazı İçin Biz de Varız Gönüllü Ol Sende Boy Ver” mesajını verdi; bu eylem de helikopterle görüntülü takip edildi.
Bu etkinliğin özelliği; İstanbul Boğazı’na sahip çıkan öğrencilerin, bu gönüllü çevre operasyonunu yönetmesi ve Mavi Kuşak Hareketi - İstanbul Boğazı Projesi basın açıklamasını da yine TURMEPA gönüllüsü çocukların yapması oldu.
Dalgıçlar dalış bittikten sonra denizde gördüklerini çocuklara aktardı. Farklı sınıflarda okuyan öğrenciler ise sırasıyla öne çıkıp aldıkları eğitimler sayesinde öğrendiklerini anlattı ve Boğaz’ın şu anki durumunu değerlendirdi.
3. sınıf öğrencisi Baturalp Gürsoy İstanbul Boğazı’nın tarihi geçmişini ve önemini paylaştı. 5. Sınıf öğrencisi Gül Pamuk Bir ise İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin ancak yaklaşık %10’una atık alım hizmeti verildiğini; ancak İstanbul Boğazı’nda canlı çeşitliliği bakımından tehlike altında olan ve korunması gereken toplam 33 deniz bitkisi ve hayvanı olduğunu ve bunun dikkate alınması gerektiğini belirtti.
9. Sınıf öğrencisi Abdullah Can Tekin ise avcılık yapan balıkçıları genel av yasağına duyarlı olmaya çağırdı. Son olarak 10. Sınıf öğrencileri Ertuğrul Teber ve Yaren Ünal ise planktonların aslında denizin gizli kahramanları olduklarını söyleyerek karbondioksiti alıp organik karbona çevirdiklerini bu sayede küresel ısınmanın önlenmesine yardımcı olduğunu bu nedenle denizlerin korunmasının insanlığın geleceği için ne kadar önemli olduğunu belirtti.
(İHA)