BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Boğaz'ımıza kozmetik madde takıldı

Kimya ihracatımızın yıllık 2,5 milyon Euro'luk bölümü, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü Uygulaması'nda yapılan değişiklik nedeniyle durma noktasına geldi.

Abone ol

Nakliye firmaları, tüzüğün uygulanmasıyla oluşan gecikme nedeniyle tehlikeli madde kapsamındaki kimyasalları taşımak istemiyor. İhracatçıya Çanakkale Boğazı'nı kapatan gelişme sonrası, firmaların önünde iki zorlu seçenek var: Ya nakliye için daha fazla para ödeyecekler ya da yüklerini İzmir Limanı'na taşıyacaklar. Her iki çözüm de firmaların maliyetlerini artırarak, rekabet edemez duruma getiriyor. Dahilde işleme rejimi kapsamındaki bazı firmalar ise İzmir Limanı'nı da kullanamıyor.

Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü Uygulamasında yapılan değişiklikle IMDG Kodu kurallarına göre 1, 2, 5.1, 5.2, 6.2 ve 7 sınıflarında yükü bulunan gemilerin Boğaz geçişlerine yeni bir uygulama getirildi. Tehlikeli yük taşıyan ve 150 metrenin üzerindeki gemilerin bu kapsama alınması, Çanakkale Boğazı'ndan geçişlerinin yavaşlamasına yol açtı. Nakliye firmaları bu nedenle, tehlikeli olarak sınıflanan ürünleri gemilerine almak istemiyor. Almayı kabul eden nakliyeciler ise gecikmeli taşıyor ya da ihracatçının sırtına ek maliyet yükü bindiriyor. Yüklerini taşıyacak nakliyeci bulamayan ihracatçıya, İzmir Limanı gösteriliyor. Ürünlerini daha önce gümrük sahalarına gönderen firmalar, nakliyecilerin ürünleri kabul etmemesi nedeniyle ciddi ardiye ve demoraj ücretleri ödemek zorunda kalıyor.

Kimya ihracatçısının Çanakkale Boğazı'ndan ihracat yapamaz duruma geldiğini belirten, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ihracatçı firmaları çıkmaza sokan durum karşısında ilgili kurumlarla görüşmeler yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Akyüz, ihracatçının maliyet artışları düşünülmeden yapılan değişikliğin, özellikle aerosol grubu; deodorant, oda spreyi, kolonya, saç spreyi, sinek ilacı gibi IMDG 2.1 kodlu ürünler ile IMO derecesi 5.1 olan Hidrojen Peroksit ve IMO derecesi 5.2 ve 3 olan ürünleri ihraç eden firmaların mağdur olduğunu dile getirdi. Uygulama talimatının bir an önce değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan İKMİB Başkanı Akyüz, "Gemide bir konteyner kimyasal madde bile olsa tüm gemiye aynı prosedür uygulanıyor. Yaşanan gecikme nedeniyle armatörler yüklerimizi almak istemiyor. Çanakkale Boğazı'nı ihracatçımıza kapatan bu sorunun çözümü için önerilen, yüklerin İzmir Limanı'na gönderilmesi ise zaten düşük kâr marjları ile çalışan ihracatçının maliyetlerini artırarak rekabet edemez hale getiriyor. Şimdiye kadar bu ürünlerin taşınmasında her hangi bir sorun yaşanmadı, var olan önlemler zaten yeterli" diye konuştu.

Kimya ihracatçısının mağduriyetinin giderilmesi için tek çözümün söz konusu talimatın değiştirilmesi olduğunu söyleyen Akyüz, talimatta değişikliğe gidilerek, IMDG Kodu kurallarına göre 1 ve 7. Sınıf dışındaki ürünlerin talimat kapsamından çıkarılması ve geçişlerinde herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaması gerektiğini kaydetti.

İŞTE TÜRK BOĞAZLARI DENİZ TRAFİK DÜZENİ TÜZÜĞÜ

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne yönelik 07.10.2011 / 29076 gün ve sayılı talimatı ile Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'nün 25/d maddesi şöyle;

d) Tehlikeli yük taşıyan; (a) ve (b) bentlerinde belirtilen niteliklere haiz bir gemi; İstanbul Boğazı'na Kuzey'den girdiğinde Boğaziçi Köprüsü'nü, Güney'den girdiğinde Hamsi Burnu-Fil Burnu hattını geçene kadar; Çanakkale Boğazı'nda ise, önde giden geminin Nara Burnu bölgesini terketmesine kadar aynı nitelikte başka bir gemi Boğazlar'dan içeri alınmaz.

Tehlikeli ürün taşıyan ve 150 metrenin üzerindeki gemiler bu madde kapsamına alındı. Boğazlardan geçişi yavaşlatan uygulama nedeniyle gemilerinin beklememesini isteyen nakliye ve Ro-Ro firmaları kimyasal ürünleri almak istemiyor ya da gecikmeli taşıyor.

İhracatı en çok etkilenen kimyasal ürünler:

Yanıcı gazlar
Oksitleyici maddeler
Organik peroksitler
Yanıcı sıvılar
Aerosol grubu
Deodorant
Oda spreyi
Kolonya
Saç spreyi
Sinek ilacı