BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Boğaza tüp tünel!

"Yedi tepeye yedi tünel" ve Üçüncü köprü projelerinin ardından şimdi de Boğaza karayolu tüp tüneli geliyor.

Abone ol

Galataport, Haydarpaşa Projesi, "Yedi tepeye yedi tünel", Üçüncü köprü projelerinin ardından şimdi de İstanbul Boğazı'na karayolu tüp tüneli geliyor. Yapımı süren Marmaray'a paralel olarak gerçekleştirilecek tünelin güzergahı Harem-Kumkapı olacak. Projeyi Japonlar gerçekleştirecek. Ulaştırma Bakanlığı, tüneli yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirmeyi planlıyor.

ARAÇ BAŞINA 2.5 DOLAR
Birbiri ardına projelerin gündeme getirildiği İstanbul, Galataport, Haydarpaşa Projesi, "Yedi tepeye yedi tünel" sloganıyla duyurulan 31 tünel ve Üçüncü Köprü'yü tartışırken; şimdi de İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birleştirecek bir karayolu tüp tüneli gündeme geldi. Marmaray Projesi'nde olduğu gibi deniz tabanına yerleştirilecek tünelin Harem - Kumkapı arasına yapılacak.

Raylı sistem yerine araç geçişine elverişli olacak tünelin projesi, Japonlar tarafından hazırlandı. Ulaştırma Bakanlığı'ndaki projeye göre tünelden günde 70 bin aracın geçecek. Geçişler ise araç başına 2.5 dolar olacak.

SAHİLE İKİ ŞERİT EKLENECEK
Kumkapı'daki balık halinin bulunduğu noktada karayla buluşması planlanan tünelin, bölgeye getireceği araç yoğunluğu dikkate alınarak; bu bölgedeki sahil şeridine iki şerit daha eklenmesi de planlar arasında. Bu amaçla sahilde dolgu çalışması yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı ise "Yap- işlet - devret" modeliyle hayata geçirilecek tüneli hangi birime yaptıracağının formülünü arıyor.

METRODA AYNI FORMÜL NEDEN UYGULANMADI
Projeyi Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, DLH'nın üstlenebilmesi için karayolunu kapsayacak biçimde düzenleme yapılması gerekirken, Büyükşehir Belediyesi'nin üstlenmesi ya da Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi de gündemde. Kapalı kapılar ardından yürütülen bu çalışmanın, araç trafiğinden arındırılmaya çalışılan tarihi yarımadaya getireceği yük kafalarda soru işaretlerine yol açtı. Ayrıca uzmanlar, aynı formülün Taksim - Yenikapı metrosunun Haliç geçişinde neden hayata geçirilmediğini soruyor.