BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Boğaza kadar kaçak!

Boğaz'ımıza kadar kaçağa batmışızda haberimiz yok! İşte rakamlar ve bölgelerle talan raporu!

Abone ol

Doğal güzelliğiyle çekim alanı yaratan Boğaziçi'ndeki kaçak yapılaşma durdurulamıyor. 1983 yılında çıkarılan özel yasa ile koruma altına alınan Boğaziçi, kaçak yapılaşmaya teslim oldu. Sadece geçen yıl tespit edilen kaçak yapı, bir önceki yıla oranla yüzde 100 arttı.

Boğaziçi'nin kültürel ve tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini kamu yararı gözeterek korumak, geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için 1983 yılında 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu çıkarıldı.

Boğaziçi'nde yerleşme ve yapılaşmanın planlanması, kaordinasyonu, imar uygulamalarının yapılması ve denetlenmesi amacıyla da Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü kuruldu.

Başbakan, Bakanlar Kurulu, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortak denetimine alınan Boğaziçi'nde kanun çıkmasından sonra geçen 23 yıl içinde 9 bin 616 mevzuata aykırı bina ve gecekondu yapıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden Basın Danışmanlığı aracılığıyla alınan bilgilere göre, Boğaziçi'nde toplam 28 bin 873 bina var. Bu binalardan 3 bin 4 adedi mevzuata aykırı yapı, 6 bin 612'si ise gecekondu. Bunların toplamı Boğaziçi'ndeki yapıların üçte birini oluşturuyor.

Yıkım ihalesi şart
Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 2004'te 1148, 2005 yılında ise 2 bin 146 adet izinsiz inşaat faaliyetinin durdurulduğunu belirterek, 2006'nın ilk üç ayında ise 621 adet izinsiz inşaata müdahale edildiğini açıkladı. Tespit edilen kaçak yapılarla ilgili olarak Belediye Encümeni'nden yıkım kararı alındığını belirten belediye yetkilileri, şu açıklamayı yaptı:

"Alınan yıkım kararlarının tamamının müdürlüğün imkânları içinde gerçekleştirilemediği görüldüğünden, konunun çözümünün ancak yıkım ihalesi yoluyla yapılabileceği anlaşıldı. Aralık 2005 itibariyle ihale konusunda çalışmalara başlanmıştır."

Eski müdürün itirafı
Eski Boğaziçi İmar Müdürü Semih Ay, geçen yıl kasım ayında görevinden alındı. Ay'ın yerine İrfan Uzun atandı. Ay, görevden ayrıldıktan sonra yaptığı açıklamada, "1.5 yıl zarfında kaçak inşaat için 150 civarında suç duyurusunda bulundum. Fakat hiçbirinden bir netice çıkmadı. Boğaz'daki kaçak yapılaşmayla baş edemedim" demişti.

Erdoğan: Acımasızca kaçak yapıları yıkacaksınız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 Ağustos 2004 tarihinde yaptığı bir açıklamada belediye başkanlarından kaçak binaları acımasızca yıkmalarını istemişti.

Erdoğan, "Belediye başkanlarına söylüyorum; acımasızca kaçak yapıları yıkacaksınız. Eğer acırsanız, yarın Allah göstermesin herhangi bir deprem olduğunda veya farklı bir olayda yöneticiler olarak acınacak hale geliriz. Ondan sonra ağlamanın hiçbir anlamı yok.
Ne zaman kaçak yapı yapma anlayışından vazgeçilirse o zaman İstanbul çok güzel bir kent olacak" demişti.
Başbakan Erdoğan, 3 Eylül 2004 tarihinde Ankara Yenimahalle'de yanına yaklaşan bir vatandaşın evinin yıkılmaması için yardım istediğinde, "Kaçaksa, yapacak bir şey yok, yıkılacak" yanıtını vermişti.

Reina yıkıldı, ya diğerleri?
Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina, Boğaziçi öngörünümündeki kaçak yapılar arasında yer alıyordu. Kaçak yapıldığı iddia edilen duvarının, 3 Nisan'da çöküp üç kişinin ölümüne neden olmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri yıkıma başladı. Reina'nın üzerine kararlılıkla giden belediyenin diğer kaçak yapılarla ilgili aynı kararlılığı göstermemesi eleştiri konusu olmuştu.

Hürriyet