İskoçya'nın Edinburg Üniversitesi'nden bilimadamları, binlerce böbrek hastasına umut olacak buluş gerçekleştirdi.
Abone olGeçen hafta ABD'nin Minessota Üniversitesi laboratuarda kalp üreterek tıpta büyük bir adım atılmasının ardından, bu sefer de İskoçyalı uzmanlar böbrek ütertti.
İskoçya'nın Edinburg Üniversitesi'nden bilimadamları laboratuarda kök hücreden böbrek üretti. Böylece bu buluş, böbrek nakli için sıra beklenen binlerce hasta için umut ışığı oldu. Ancak beş milimetre boyundaki böbrekler, henüz yanlızca bir ceninin sahip olduğu böreğin boyutunda. Uzmanlara göre, laboratuarda üretilen bu böbrekler insana nakledildikten sonra normal bir yetişkin böbreğinin boyutuna ulaşabildir.
TAM BÖBREK DE YOLDA
Böbreği üretmek için ana rahminde ceninin etrafında bulunan amniyon sıvısı ile hayvan ceninlerinden alınan hücreler kullanıldı. Kişilerin ilerleyen yaşlarında meydana gelebilecek olası böbrek rahatsızlıklarına karşı bu sıvının doğumdan itibaren dondurularak saklanabileceği belirtiliyor.
Aratştırmayı yapan ekibin lideri Prof. Jamie Davies, "Bu aşamada önlerindeki en öneli sorun olan, cenin böbreğini yetişkin böbreğe dönüştürebileceğimizi araştırıyoruz. Bu yolda çok mesafa aldık. Bir cenininkiyle aynı işlevi gören böbrek ürettik ama henüz yetişkin böbreği geliştirmedi" dedi.
Davies, kök hücre teknoljisinin insanlarda kullanılması için yaşkaşık on yıllık sürenin gerektiğini söyledi. Daha önce Amerikalı uzmanlar, bir cenin böbreğinin yetişkin bir hayvana nakledilerek normal boyutlarına ulaşabileceğini kanıtlamıştı.