Ürdün hükümeti BM Güvenlik Konseyi üyelerine Filistin tasarısı dağıttı.
Abone olÜrdün'ün BMGK üyelerine dağıttığı yeni tasarıda İsrail'in 2017 sonuna kadar 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması isteniyor.
Ürdün'ün BM Güvenlik Konseyi üyelerine dağıttığı Filistin tasarısında İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması öngörülüyor.
Filistin ve Arap ülkeleri tarafından son değişiklikler yapılarak Konsey üyelerine dağıtılan tasarıda, kararın kabulünün ardından 12 ay içinde kalıcı bir barışa ulaşılması ve İsrail ile Filistin'in demokratik ülkeler olarak yan yana barış içinde yaşamalarının temini isteniyor.
Tasarıda, barış anlaşmasının ardından İsrail'in Haziran 1967'den sonra işgal ettiği topraklardan 2017 sonuna kadar çekilmesi ve bu çekilme ile başkenti Doğu Kudüs olacak Filistin devletinin kurulmasını üçüncü bir tarafın denetlemesi kabul ediliyor.
Gazze'ye ablukanın kaldırılmasının da talep edildiği tasarıda sınır kapıları açılarak Gazze'ye insanların ve eşyaların giriş çıkışlarının normale dönmesi isteniyor.
Tasarıda çözüm bulunması istenen diğer konular arasında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular ve su sorunu da yer alıyor.
Ne zaman oylanacağı belirsiz
Tasarının BMGK üyelerine dağıtılmasından önce gazetecilere açıklama yapan Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, "Tasarının ne zaman oylanacağına Ürdün ve Filistin liderleri karar verecek" demişti.
Kawar, gazetecilerin ocak ayında Konsey'de yeni üyelerin yer alacağını ve yeniden şekillenecek Konsey'de oylama yapılmasına ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine de "Her şey mümkün" diye konuşmuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nin bugünkü programında sadece Sudan konusu yer alıyor. Ürdün ve Filistinli yetkililer henüz oylamanın ne zaman gerçekleştirileceğine ilişkin açıklama yapmadı.
Tasarının BMGK'da kabul edilebilmesi için 9 üyenin desteği ve daimi üyelerin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor. ABD'den yapılan açıklamada tasarının bu haliyle desteklenmeyeceği belirtilmişti.