Birleşmiş Milletler'in, Şam yönetiminin resmi onayı alınmadan yola çıkan ilk insani yardım heyeti Suriye'ye vardı. BM geçen hafta, Esad rejiminin rızası aranmaksızın Suriye'ye sınır ötesi yardım ulaştırılabilmesi kararı almıştı.
Abone olBirleşmiş Milletler'in, Şam yönetiminin resmi onayı alınmadan yola çıkan ilk insani yardım heyeti Suriye'ye vardı.
BM'de geçen hafta, Beşar Esad rejiminin rızası aranmaksızın Suriye'ye sınır ötesi yardım ulaştırılabilmesi kararı alınmıştı.
Yetkliler, gıda ve temizlik ürünleri taşıyan dokuz kamyonun Perşembe günü Türkiye'den Suriye'ye girdiğini söyledi.
BM, üç yıldan uzun süren iç savaşta yardıma muhtaç olan Suriyelilerin sayısının 10.8 milyonu aştığını ifade ediyor. Beşar Esad rejimine karşı 2011'de başlayan ayaklanmalardan bu yana ölenlerin sayısı 150 bini geçerken, evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısı da 9 milyonu buldu.
BM yetkilileri kamyonların Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki Bab el Selam sınır kapısından geçtiğini belirtti ve yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının zaman alacağını söyledi.
BM'nin yardımlarının yüzde 90'ı Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelere gitti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, hükümeti ve muhalifleri 'yardımları, savaş taktiği olarak engellemekle' suçluyor.
'Ulusal egemenliğe saldırı'
Her iki tarafın da su ve elektrik temin eden alt yapıları hedef aldığını söyleyen Ban, "Bu, çatışma bölgelerinde giderek tükenen su ve kötüleşen temizlik, sağlık koşullarını da zorlaştırıyor, suyoluyla bulaşan salgın hastalıkların yayılma riskini artırıyor" dedi.
BM Güvenlik Konseyi geçen hafta yaptığı oybirliğiyle aldığı kararla, Şam hükümetinin rızası aranmaksızın Türkiye'de iki, Ürdün ve Irak'ta da bir sınır kapısından insani yardımların geçişine onay verdi.
Gelecek aylarda da bu ülkelerden Suriye'ye yardım gönderilmesi planlanıyor.
Suriye ise, BM heyetlerinin girişini ve sevkiyatları 'ulusal egemenliğine saldırı' olarak gördüğü uyarısında bulunmuştu