BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Mevlana şehvet düşkünü değildi

Mevlana'yla ilgili yazdığı kitaptaki hadiselerin 'benzetme' olduğunu söyleyen Prof.Dr. Süleyman Uludağ tepkili: Mevlana'yı şehvetperest gibi göstermek fevkalade yanlış.

Abone ol

Mevlana’nın, eşi Kira Hatun’la bir gecede 70 kez cinsel ilişkiye girdiği yönündeki tartışmalar, bu konuyu kitabında yazan Uludağ Üniversitesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Uludağ’ı kızdırdı.

Prof. Dr. Uludağ, ‘Gecede 70 kez cinsel ilişki’ menkıbesinin, ‘Sufi Gözüyle Kadın’ kitabında yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

‘‘70 kez cinsel ilişki’ menkıbesi, Mevlana’nın döneminde, yakınında yaşayan, onu çok seven Eflati Dede’den çıkmıştır. Ancak Eflati Dede’nin bunu anlatırken amacı, ruhani, manevi zevklerin, maddi zevklerden üstün olduğunu göstermekten başka bir şey değildi. 70 kez cinsel ilişkiye girmek falan yok. Ruhani-manevi zevklerin maddi zevklerden üstün olduğunu, anlatmak istiyor. Başka türlü anlamları ise, tasavvuf, Mevlana düşmanları çıkarıyor. ‘

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem de, ‘Mevlana gibi bir büyük adamı, şehvetperest insan gibi takdim etmek fevkalede yanlış. Bu tür rivayetlerin aslı astarı yoktur. Tamamen hurafedir. İsmail Nacar’ın konuyu, bu şekilde gündeme getirmesini doğru bulmuyorum’ dedi. Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da, Mevlana’nın büyük bir fikir adamı olduğunu belirterek, ‘Bunlar tamamen uydurma, aslı olmayan, hurafeler’ dedi.

Haber: Mustafa Kınalı
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr