BIST 9.916
DOLAR 35,20
EURO 36,66
ALTIN 2.962,86
HABER /  GÜNCEL

BM'den Vatikan'a 'çocuk istismarı' suçlaması

BM Çocuk Hakları Komitesi, Vatikan’ı ‘rahiplerin binlerce çocuğa cinsel tacizde bulunmasına izin veren yönetmelikleri sistematik olarak hayata geçirmekle’ suçladı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Vatikan’ı ‘rahiplerin binlerce çocuğa cinsel tacizde bulunmasına izin veren yönetmelikleri sistematik olarak hayata geçirmekle’ suçladı.

BM’ye bağlı Çocuk Hakları Komitesi (CRC), Vatikan’ın çocuk istismarıyla suçlanan ve şüphelenilen tüm rahiplerin “derhal görevden uzaklaştırması” gerektiğini söyledi.

BM, Vatikan’ın eşcinsellik, doğum kontrol yöntemleri ve kürtaj karşıtı tutumunu da sert bir dille eleştirdi.

Vatikan, kilisede çocuk istismarını önleme amacıyla bir komisyon kurdu.

Komisyonun BM raporu ardından bir açıklama yayımlaması bekleniyor.

BM Çocuk Hakları Komitesi tavsiyeleri bağlayıcı değil ve tavsiyelerine uyulma zorunluluğu bulunmuyor.

BM’nin Çocuk Hakları Komitesi, Vatikan’ın “suçlarını örten” rahiplerle ilgili dosyaları açması ve rahiplerden hesap sorulması gerektiğini söyledi.

Komite, Vatikan’ın işlenen suçların boyutunun ‘anlayamadığına’ dair ciddi endişeleri olduğunu ifade etti.

Raporda, tüm dünya çapında rahiplerin on binlerce çocuğun cinsel istismar mağduru olduğu Vatikan bünyesinde görevli Katolik Kilisesi üyelerinin ‘çocuk istismarında bulunmasından derin endişe duyulduğu’ da yer aldı.

BM komitesinin raporunda ayrıca, istismarla suçlanan rahiplerin ülke içinde farklı kiliselere, kimi durumlarda da ülke dışına gönderilmeleri eleştirildi.

Raporda, rahiplerin farklı bölgelerde görevlendirilmeleri uygulaması için, “rahiplerin çocuklarla temas halinde olduğu birçok ülkede çocuklar, cinsel istismar riskiyle karşı karşıya kalıyor” dendi.

BM’nin raporu, geçen ay Vatikan yetkililerine yöneltilen cinsel istismarı ve tacizi engellemek için ne gibi önlemler aldıklarına dair herhangi bir veri yayımlamaları eleştirilerinin ardından geldi.

Vatikan, BM’nin Aralık ayında istismara ilişkin verileri paylaşması talebini, verilerin yalnızca başka bir ülkeden yasal sürece ilişkin gelecek talep karşılığı paylaşabileceğini belirtip BM’nin teklifini reddetmişti.