Birleşmiş Mİlletler, hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığı için temel insan haklarından mahrum kalan insan sayısının 12 milyona ulaştığı uyarısında bulundu.
Abone olBirleşmiş Milletler, dünya çapında 12 milyon kişinin hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığını ve bu yüzden temel insan haklarından mahrum kaldıkları uyarısında bulundu.
Örgüt, daha çok sayıda ülkenin vatansız insanlarla ilgili iki anlaşmaya imza koymasını istedi.
Vatansız kişilerin, çocuklarının da vatansız olarak doğması nedeniyle sorunun daha da büyüdüğü kaydedildi.
Sorunun özellikle, Güneydoğu Asya, Orta Asya, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da yaygın olduğu belirtildi.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, 'Bu insanlar acil yardıma ihtiyaç duyuyorlar, çünkü hukuki anlamda, kâbusa benzeyen bir arafta kalmışlık yaşıyorlar' dedi.
Guterres, 'insanların kendi yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra, bir grup insanın kuşaklar boyunca ötekileştirilmesi, yaşadıkları toplumlarda büyük bir baskı oluşturuyor ve zaman zaman çatışmalara da yol açıyor' diye konuştu.
Vatansızlar, mülk edinmek, banka hesabı açmak, yasal olarak evlenmek ve çocuklarını nüfusa geçirmek gibi alanlarda sorunlar yaşayabiliyor.
Hatta bazıları, kim oldukları ya da nereden geldiklerini kanıtlayamadıkları için uzun süre gözaltında tutulabiliyor.
Sözleşmelere imza çağrısı
Vatansız insanlara, temel insan haklarının tanınmasını öngören 1954 tarihli anlaşmaya sadece 66 ülke imza attı.
1961 tarihli Vatansızlığın Azaltılması Konusunda Sözleşme ise sadece 38 ülke tarafından imzalandı.
Vatansız olunmasına bir dizi neden yol açabiliyor.
Eski Sovyetler Birliği ve Yugoslavya'da olduğu gibi ülkelerin bölünmesi, ya da Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde olduğu gibi sömürgeci güçlerin çekilmesiyle yeni ülkelerin oluşması başlıca nedenler olarak gösteriliyor.
Vatansız halklar arasında, Birmanya'daki Rohingyalar, Tayland'ın dağlık kesimlerindeki bazı kabileler, Avrupa'daki bazı çingeneler ve Körfez ülkelerindeki Bedeviler bulunuyor.