BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

BM'den türban kararı!

BM İnsan Hakları Komitesi türban takarak laikliği ihlal ettiği gerekçesiyle Bikramijt Singh'in okuldan atılmasını haksız buldu.

Abone ol

Komitenin 2004 yılındaki olayla ilgili ara kararında "Fransız yetkililerin laiklik ilkesine bağlılıkları onlara her türlü yetkiyi vermez. İnançlarının gereğini yerine getiren öğrencilerin, okullarıyla ilişkilerinin kesilmesinin de hiçbir haklı tarafının olamaz." denildi.

BM İnsan Hakaları Komitesi Fransa’nın savunmasını da yetersiz bularak, öğrencinin türban takmasının kurumun işleyişi ve diğer öğrencilerin hak ve özgürlüklerinin ihlal ettiğine dair hiçbir bulgu olmadığını aktardı. Komite, öğrencinin sadece kendi dini kurallarını uyguladığı için okuldan atılmasını 'gereksiz ve hatalı'' olarak değerlendirdi. Fransa, BM kararını açıklamasının ardından 180 gün içinde karara itiraz edebilecek.

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN EMSAL NİTELİĞİNDE

Konuyu Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Avukat Canan Özenici, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin verdiği kararın çok önemli olduğunu söyledi. Özenici, "Fransa’nın laiklik uygulamasının uluslararası mercilerden destek görmediği bir kez daha ortaya çıktı." diye konuştu. Laiklik ilkesinin birkaç tanımının yapılabileceğini de belirten Özenici, Fransa’nın son 15 yıldır uyguladığı laiklik yorumunun da kavramın özüne uymadığını söyledi. Fransa’da 1989’dan önce laikliğin farklı uygulandığına da değinen Özenici, Anayasa Mahkemesi'nin özgürlükçü kararlarının birilerini rahatsız ettiğinin ve çıkarılan yeni yasayla bu kararların sınırlandırıldığını dile getirdi. Canan Özenici, Birleşmiş Milletler’in verdiği kararın okullarda başörtülü Müslüman öğrencilere uygulanan yasak için de emsal niteliğinde olacağına vurgu yaptı.

Fransa’da 2004 yılında meydana gelen olayda Hindistan asıllı öğrenci Bikramijt Singh, inancı gereği taktığı türbanı çıkarmayı reddettiği için okuldan atılmıştı. Okulun kararını mahkemeye taşıyan Singh’i Fransız mahkemeleri haksız bulmuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de okulun verdiği kararı onaylamıştı. Singh 2008 yılında okulun kararını Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi'ne taşımıştı.