BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.958,03
HABER /  GÜNCEL

BM'den Suriye'ye yeni ateşkes çağrısı

BM İnsan Hakları Temsilcisi Suriye ordusunu sivillere karşı savaş suçları işlemekle suçlayıp yeni bir ateşkes çağrısı yaparken, Suriye temsilcisi oturumu terketti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Temsilcisi Navi Pillay Suriye ordusunu sivillere karşı savaş suçları işlemekle suçladı ve yeni bir ateşkes çağrısı yaptı.

Pillay'ın konuşmasından sonra Suriye temsilcisi Cenevre'de toplanan BM İnsan Hakları Konseyi oturumunu terketti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Suriye'de devam eden insani kriz ile güvenlik sorunlarını görüşmek üzere olağanüstü toplanmıştı.

Konsey, Birleşmiş Milletler insan hakları gözlemcilerinin şiddet olaylarının yükselişinden sorumlu olarak gördükleri Suriyeli subay ve hükümet yetkililerini isim isim bildirdikleri gizli bir raporu görüşecek.

Bu arada Suriye ordusunun Humus kentinde isyancıların kontrolündeki mahallelere karşı operasyona devam ettiği bildiriliyor.

Yönetimin kentin bazı bölgelerinde üç haftadır süren çatışmaları sona erdirmek üzere özel zırhlı birliklerini görevlendirdiği öne sürüldü.

Suriye Kızılay'ı, operasyonun hedefi durumundaki Bab-ı Amr mahallesine girerek hamile bir kadın ile eşini ve yaşlı bir kadın hastayı tahliye ettiğini açıkladı.

Yaralılardan İngiliz Sunday Times gazetesi muhabiri Paul Conroy'un da Humus'dan çıkarılarak Beyrut'a götürüldüğü bildirilmişti. Ama daha ağır yaralı olan Fransız gazeteci Edith Bouvier'in şu anda nerede olduğu bilinmiyor.

Juppe: Lahey'e gitmeli

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısı için İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan diplomatlara bir çağrı yapan Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, konseyin görevinin "Suriye yönetiminin halkına karşı işlediği suçları" kınamak olduğunu söyledi.

Juppe 47 üyeli konseyin, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Suriyeli yetkililer aleyhinde bir başvuruda bulunması gerektiğini de savundu.

Konseye hitaben konuşan BM İnsan Hakları Temsilcisi Navi Pillay da Suriye ordusunun çok sayıda kişiyi tutukladığı operasyonların bir çok sivilin aç, susuz ve ilaçsız kalmasına yol açtığı yönünde haberler aldığını söyledi.

Fakat bu toplantının aldığı kararlar ve çağrıların Suriye yönetimi üzerinde etkili olması beklenmiyor.

Buradan çıkacak eğilimin daha çok Suriye'ye uluslararası herhangi bir müdaheleye karşı çıkan Rusya ve Çin gibi ülkeler üzerinde baskı oluşturabileceği düşünülüyor.

Suriye temsilcisi Faysal Khabbaz Hamoui BM İnsan Hakları Konseyi toplantısını terkederken, bazı ülkeleri isim vermeden hizipçiliği kışkırtmak ve isyancılara silah sağlamakla suçladı.

Hamoui "Suriye halkına bazı ülkeler tarafından uygulanan adaletsiz ve tek yanlı yaptırımlar ilaçtan yakıta, elektriğe her türlü ihtiyaca ulaşımı ve bu malzemelerin alımı için banka havalelerinin yapılmasını engellemektedir" diye konuştu.

Avrupa Birliği Pazartesi günü Suriye'ye seyahat ve bankacılık alanlarını da içeren daha sıkı yaptırımlar açıklamıştı.