BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,67
ALTIN 2.909,82
HABER /  DÜNYA

BM'den Mısırlı Liderlere 'Halkı dinleyin' çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'daki liderliğin, halkın meşru endişelerini ve özlemlerini dikkatle dinlemekle yükümlü olduğunu vurguladı

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'daki liderliğin, halkın meşru endişelerini ve özlemlerini dikkatle dinlemekle yükümlü olduğunu belirterek, ''Mısır'da düzenli ve barışçıl bir geçiş dönemi de çok önemli. Umarım liderlerle halk arasında içten bir diyalog böyle bir sürecin başlangıcı olur. Bu sürecin ve ülkenin gelecekteki gidişine tamamen Mısır halkı karar verecek'' dedi.

Yaklaşık iki haftadır İsviçre'de, Almanya'da, İngiltere'de ve Etiyopya'da temaslarda bulunan ve New York'a yeni dönen Genel Sekreter Ban, BM'de gazetecilere açıklamalarda bulundu ve başta Kıbrıs ve Mısır olmak üzere çeşitli konularda soruları yanıtladı.

-MISIR'DAKİ GELİŞMELER-

Genel Sekreter Ban açıklamasında Mısır'daki duruma değinerek Mısır'ın hem Filistin, İsrail tarafları, hem de Ortadoğu barış süreci açısından son derece önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak bir kez daha tüm tarafları şiddetten uzak durmaya çağıran, ülkede ifade ve bilgi edinme özgürlüğünün sağlanılması gerektiğine dikkat çeken Genel Sekreter Ban şöyle konuştu:

''Mısır halkı açıkça (ülkedeki durumdan) hayalkırıklığı duyduğunu gösterdi ve cesur reformların yapılması çağrısında bulunuyor. Mısır'daki liderlik, halkının meşru endişelerini ve özlemlerini dikkatle dinlemekle yükümlü. Son olarak Mısır'da düzenli ve barışçıl bir geçiş dönemi çok önemli. Umarım liderlerle halk arasında içten bir diyalog böyle bir sürecin başlangıcı olur. Bu sürecin ve ülkenin gelecekteki gidişine tamamen Mısır halkı karar verecek. BM de bu konuda yardım etmeye hazır.''

LİDERLER HALKI DİKKATE ALMALI

Mısır'ın ve Rusya'nın BM Daimi Temsilcilerinin, Mısır'daki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdiklerinin hatırlatılması üzerine Genel Sekreter, Mısır Büyükelçisiyle şahsen görüştüğünü ve iki tarafın da pozisyonlarına açıklık getirdiklerini söyledi. Ban bu kapsamda yaptığı bazı açıklamaların yanlış anlaşıldığını belirterek, ''Ben hükümet liderlerinin, halklarının içten isteklerini daha dikkatle dinlemeleri gerektiğini, ülkede bir geçiş dönemi olması gerektiğini ve bunun ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olacağını söyledim. Ülkenin geleceği ve geçiş sürecine halkın kendisi karar vermeli, dediğim budur'' diye konuştu.

Ban başka bir soru üzerine, Mısır'da liderlerin ve halkın içten bir diyaloğa girerek ülkelerinin geleceği için neyin en iyi olduğuna karar vermeleri gerektiğini de ifade etti.

MISIR ÖNEMLİ BİR ÜLKE

Mısır'ın son derece önemli bir ülke olduğunu, Ortadoğu barış sürecinde son derece önemli bir rol üstlendiğini ve bu süreçte Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in anahtar rol oynadığını kaydeden Ban, ''Mısır hükümet liderleri ve halkı, reform önlemlerini ve geçiş dönemini tartışırlarken, aynı zamanda Mısır'ın Ortadoğu barış sürecinde oynadığı bu son derece stratejik rol de korunmalı. Bu geçiş döneminin düzenli ve barışçıl olmasını istiyorum ki bunun ani olumsuz bir etkisi olmasın'' dedi.

''Mübarek'in istifa etmesi gerektiğini mi söylediğinin'' sorulması üzerine ise Ban, ''Ben cesur reformlar ve cesur değişiklikler derken, hükümet anladığım kadarıyla anayasa değişikliği de dahil pekçok değişiklik önerdi. Bütün bunlara Mısır liderliği ve halkı karar vermeli. Umarım iki taraf arasındaki görüşmeler hem ülkedeki gerginliğin azalmasına, hem de halkın isteklerine yardımcı olur'' diye konuştu.

-DİĞER KONULAR-

Genel Sekreter Ban, Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'da Afrika Birliği zirve toplantısına katıldığını ve toplantıdaki görüşmelerinin Fildişi Kıyısı, Sudan ve Somali'deki durum üzerine yoğunlaştığını söyledi. Sudan'da başarılı bir şekilde düzenlenen referandumun ardından şimdi Abyei'nin statüsü sorununu ve referandum sonrası sorunların çözümüne odaklanılması gerektiğini belirten Ban, Somali'de de korsanlarla mücadelede ve ülkede temel hizmetlerin sağlanılması konusunda geçici federal hükümete destek verilmesinin önemine dikkat çektiğini bildirdi.

Münih'de düzenlenen toplantıda Ortadoğu Dörtlüsü'nün (BM, ABD, AB ve Rusya), Filistinliler ve İsrailliler'le diyaloğa geçilerek Ortadoğu'da kapsamlı barışın sağlanabilmesi için kendi çabalarını artırma kararı aldığını belirten Ban, Ortadoğu Dörtlüsü'nün yeniden Mart ayının ortasında toplanacağını söyledi. Ban bir soru üzerine, Ortadoğu Dörtlüsü ve Arap Barış Girişimin Ortadoğu barış sürecini kolaylaştırma açısından son derece önemli bir rol oynayabileceğini belirterek ''Bundan sonra Orta Doğu Dörtlüsü daha görünür olmalı'' dedi.