BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.957,75
HABER /  GÜNCEL

BM'den Kuzey Kore'ye kınama

BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'nin mevcut BM kararlarına rağmen füze fırlatmasını kınadı. ABD ise bunun bölgesel güvenliği tehdit ettiğini söyleyerek Pyongyang'ın sonuçlarına katlanması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin BM kararlarına rağmen füze fırlatmasını kınadı.

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve Fas'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Loulichki denemenin "Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali" olduğunu söyledi.

ABD bunun bölgesel güvenliği tehdit ettiğini söyleyerek Pyongyang'ın sonuçlarına katlanması gerektiğini söyledi.

ABD ve müttefikleri denemenin balistik füze testine bir kılıf olduğunu öne sürüyor.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney bu "sonuçların" ne olduğunu açıklamadı ve öncelikle Güvenlik Konseyi tarafından nasıl bir adım atılacağına bakılacağını söyledi.

BBC'nin BM muhabiri Barbara Plett, Batılı diplomatların BM'nin kınama açıklamasının ardından bir karar çıkarması gerektiğini söylediklerini aktarıyor.

Plett, BM kararının mevcut yaptırımları güçlendirip güçlendirmeyeceğinin Kuzey Kore'nin müttefiki ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin'e bağlı olduğunu söylüyor.

Çin Kuzey Kore'nin yaptığı bu denemeyi "esefle" karşıladığını söyledi ancak karşı önlemler konusunda da uyarıda bulundu.

Yerel saatle 9:49'da fırlatılan Unha-3 roketinin parçaları öngörülen yerlerde düşerek planlanan rotayı izlediği söyleniyor.

Kuzey Kore yörüngeye uydu yerleştirdiğini söyledi. ABD de uzaya bir nesnenin yerleştirildiğini doğruladı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor denemednin "Kuzey Kore'nin sorumsuz tavrının bir örneği" olduğunu söyledi.

Füze, Güney Kore'de cumhurbaşkanlığı seçimlernden bir hafta önce fırlatıldı.

Uzun menzilli füze endişesi

Üç kademeli roket Kuzey Kore'nin batı sahilinde bir bölgeden fırlatıldı.

Resmi KCNA haber ajansı "Kwangmyongsong-3 uydumuzun ikinci versiyonu 12 Aralık günü başarıyla fırlatıldı. Uydu planlandığı gibi yörüngeye yerleştirildi" dedi.

Roketin Kore yarımadası ve Çin'in arasından geçmesi planlanmıştı.

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı roketin ilk katının Sarı Deniz üzerinde düştüğünü söyledi. Japonya da roketin parçalarının Filipinler'in doğusuna düştüğünü söyledi.

Ateşleme öncesinde silahlı kuvvetlerini alarma geçiren Japonya hükümeti roketin Japonya'nın güneyinde Okinawa bölgesinden geçtiğini söyledi.

Japonya, toprak egemenliğini ihlal etmesi durumunda roketi vurmakla tehdit emişti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak acil toplantı çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı ise hükümetin Kuzey Kore'nin bu adımını sert bir şekilde kınadığını açıkladı.

İngiltere Kuzey Kore büyükelçisini acil toplantı için çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Sayeeda Warsi Parlamento'ya balistik füze denemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kuzey Kore ateşlemenin teknik bir sorundan ötürü ertelenebileceğini söylemişti. Kuzey Kore'nin ABD'nin batı sahiline ulaşabilecek kapasitede uzun menzilli füze üzerine çalıştığına inanılıyor.

Pyongyang, şimdiye kadar üç kademeli roket fırlatılışında başarı kaydedemedi. En son Nisan'da yapılan bir denemede roket denize çakılmıştı.

Kuzey Kore'nin nükleer başlığın takılabileceği bir füze üzerine çalıştığından endişe ediliyor, ancak henüz bu tür bir füze ya da nükleer başlığı geliştiremediği düşünülüyor.