BM'ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, iklim değişikliğinin önüne geçilebilmesi için fosil yakıtının kullanımına 2100 yılına kadar son verilmesi uyarısında bulundu.
Abone olBM'ye bağlı Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim değişikliğinin önüne geçilmesi için 2100 yılına kadar fosil yakıtının sınırsız kullanımının kademeli olarak azaltılması gerektiğini duyurdu.
IPCC'nin raporunda, dünyada tüketilen elektriğin çoğunun 2050 yılına kadar düşük karbonlu kaynaklardan elde edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Panel, aksi takdirde de dünyanın 'her yer nüfuz edecek, ciddi ve geri dönüşü olmayan bir zarar görebileceği' uyarısında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler, harekete geçmek yerine 'eylemsiz kalmanın bedelinin de daha ağır olacağını' söylüyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, "Bilim konuştu. Mesajlarında herhangi bir belirsizlik yok. Liderler harekete geçmeli. Zaman bizim tarafımızda değil" dedi.
IPCC'nin raporu, bilim insanları ve hükümet yetkililerinin bir hafta süren görüşmelerinin ardından Pazar günü Kopenhag'da yayımlandı.
'Hayatımızı riske atıyorlar'
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de raporla ilgili yaptığı açıklamada, "Bilimi göz ardı etmeyi veya bu raporda açıkla belirtilen bilimsel verilere itiraz etmeyi seçenler, bizi, çocuklarımızı, torunlarımızı büyük riske atıyor" dedi.
Raporda, küresel ısınmanın 2009'da hedeflenen 2C derece ile sınırlandırılması için karbon emisyonun azaltılması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Elektrik üretimi açısından bu veriler, kömür yerine yenilenebilir ve diğer düşük karbon çeşitlerinin tercih edilmesini tavsiye ediyor.
Rapora göre, yenilenebilir enerji 2050 yılına kadar mevcut yüzde 30'luk orandan yüzde 80'e çıkarılmalı.
Rapor, uzun vadede de fosil yakıtının da 2100 yılına kadar aşamalı olarak sonlandırılması tavsiyesinde bulunuyor.