BIST 9.368
DOLAR 34,54
EURO 36,21
ALTIN 2.962,85
HABER /  DÜNYA

BM'den Husiler için ambargo kararı!

BM Güvenlik Konseyi Yemen'de Husiler'e karşı silah ambargosu kararı aldı. Rusya çekimser kaldı....

Abone ol

Yemen'de Husilere karşı hava harekatını yürüten koalisyon ülkelerince hazırlanan ve Ürdün tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı kabul edildi.

BM Şartı'nın güç kullanmayı düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alınan tasarı, 14 ülkenin desteği ve Rusya'nın çekimser kalmasıyla konseyden geçti.

Tasarıda, Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmaları, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri, el koydukları askeri malzemeleri iade etmeleri, siyasi tutukluları ve çocuk askerleri hemen salıvermeleri istendi.

Tüm taraflardan yabancı ülke vatandaşlarının, yardım görevlileri ve diplomatların tahliyesine imkan sağlanması istenen tasarıda, insani yardım ulaştırılması için de Yemen hükümeti ile koordineli şekilde çatışmalara ara verilmesi talep edildi.

Silah ambargosu kararı

Tasarının silah ambargosu bölümüyle eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ile Husi liderlerinden Abdulmalik el-Husi'ye doğrudan ya da dolaylı silah temini, satışı ve transferi yasaklandı.

Güvenlik Konseyi, geçen yıl kasım ayında aldığı kararla da eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile Husi liderleri Abdullah Yahya el-Hakim ve Abd el-Halik el-Husi'ye yaptırım uygulanmasını kabul etmişti. Bu tasarının kabul edilmesiyle Yemen'de ambargo uygulananların sayısı beşe çıktı.

Tasarıda, üye ülkelerden ve özellikle Yemen'in komşularından, Yemen'de ambargo uygulananlara silah taşındığına dair makul ve yeterli bilgi olması durumunda hava, kara ya da deniz sahasını kullanan ilgili kargo vasıtasında arama yapmaları istendi.

Rusya ise iki hafta önce konsey üyelerine dağıttığı başka bir Yemen karar tasarısında Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinden saldırılara ara vermesini ve bu sayede ülkeye insani yardım ulaştırılması, Yemen'deki yabancı ülke vatandaşlarının güvenli şekilde tahliye edilmesine imkan tanınmasını istemişti. Rusya yeterli destek bulamadığı için tasarıyı oylamaya sunmamıştı.

Yemen'de Husilerin, Aden'e doğru hareket ederek, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele almaları üzerine Cumhurbaşkanı Hadi yönetiminin, Arap Birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatı başlatmıştı. Operasyona Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde geçen ay kabul edilen başkanlık bildirisinde, Cumhurbaşkanı Hadi'nin ülkenin meşru lideri olduğu vurgulanmış ve BM öncülüğünde sürdürülen siyasi diyalog çalışmalarının desteklendiği kaydedilmişti.