Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, DEAŞ'ın değerlendirildiği toplantı sonrası örgütün askeri stratejisini değiştirdiğini açıkladı. Konsey, Irak ve Suriye'deki yerel unsurların saldırılarını artırabileceğini duyurdu.
Abone olBirleşmiş Milletler (BM), DEAŞ konusunda bir kez daha uyararak, örgütün askeri stratejisini değiştirdiğini duyurdu. BM, örgütün üst yapısının yerel unsurlara daha fazla yetki verdiğini, Suriye ve Irak'ta saldırıların daha da artabileceğini ileri sürdü.
BM Güvenlik Konseyi, "Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik DEAŞ tehdidi" başlıklı toplantıda terör örgütünün son durumunu değerlendirdi.
Toplantıda Konsey'e sunum yapan BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, propagandasını internet ve sosyal medya aracılığıyla hızla yayabilen DEAŞ tehdidinin daha da arttığını söyledi.
YEREL KOMUTANLARA YETKİ
Örgütün yeni yapılanmaya gittiğini vurgulayan Feltman, "DEAŞ askeri yapısında değişikliğe gitti. Yerel komutanlara daha fazla yetki verdi ve çatışma bölgelerinin dışındaki saldırılara her zamankinden daha fazla odaklanarak bu saldırıları gerçekleştirme ya da telkin etme yoluna gidiyor." dedi.
DEAŞ'ın mobil ortamlardan yaptığı yönlendirmelerle Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, İsveç ve Türkiye'de üyelerinin saldırı yapmasını telkin ettiğini anlatan Feltman, bazı saldırıların çatışma bölgelerinden dönen savaşçılar tarafından bazılarının ise buralara hiç gitmeyenlerce gerçekleştirildiğini söyledi.
Feltman, bu kişilerin bazen "yalnız kurt" olarak nitelenmelerine karşın genellikle DEAŞ ile ya doğrudan temas halinde ya da aracıların desteğiyle terör eylemnelerini gerçekleştirdiğini ifade etti.
SAVAŞÇI AKIŞI AZALDI
Jeffrey Feltman, örgüte katılmak için bölgeye giden yabancı savaşçı akışında azalma olduğunu ancak evlerine dönen ya da başka bölgelere konuşlanan teröristlerin halen önemli tehdit oluşturduğunu dile getirdi.
Örgütün finansal durumuna ilişkin de bilgi veren Feltman, DEAŞ'ın temel olarak akaryakıt ve vergi gelirlerine sahip olduğunu bunun yanı sıra antika ve tarihi eser kaçakçılığı, fidye ve insan kaçakçılığından da gelir elde etmeye devam ettiğini söyledi.
Gelirleri azalmasına karşın DEAŞ'ın halen aylık on milyonlarca dolar toplayabildiğini anlatan Feltman, bağlantılı gruplara kendi ayakları üzerlerinde durma ve kendi gelir kaynaklarını oluşturma talimatı verdiğini de belirtti.
DÖNÜŞÜM GEÇİRİYOR
Toplantıda konuşan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da, "Karşı karşıya olduğumuz tehdit dönüşüm geçiriyor." dedi.
Irak ve Suriye'de kan kaybeden örgütün propagandasının başka yerlerde saldırıları tetikleyebildiğine işaret eden Rycroft, DEAŞ üyelerinin dünyanın neresinde olursa olsun barınmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.