BM Nüfus Fonu raporuna göre, 10 yıl içinde 60 yaşının üzerindeki nüfus bir milyarı geçecek. Demografik değişimin sosyal hizmet, emeklilik ve sağlık sistemlerine büyük yük getireceğinden endişe ediliyor.
Abone olBirleşmiş Milletler, özellikle gelişmekte olan ülkelerde nüfusun hızla yaşlanmakta olduğu uyarısında bulunuyor.
BM Nüfus Fonu'nun raporuna göre, önümüzdeki 10 yıl içinde 60 yaşının üzerindeki nüfus bir milyarı geçecek.
Demografik değişimin ülkelerin sosyal hizmet, emeklilik ve sağlık sistemlerine büyük yük getireceğinden endişe ediliyor.
"21. Yüzyılda Yaşlanma: Bir Kutlama ve Bir Zorluk" başlıklı raporda, yaşlıların "kötü muamele, ihmal ve şiddete" karşı korunması gerektiği uyarısına da yer veriliyor.
HelpAge International adlı yardım kuruluşunun da desteklediği çalışma, tüm dünyadaki dokuz kişiden birinin 60 yaşının üzerinde olduğu tahmini üzerinden yürütülmüş.
Söz konusu yaş sınırını geçenlerin sayısının önümüzdeki 10 yılda bir milyarı, 2050 yılında ise 2 milyarı bulması bekleniyor.
Bir bakıma, ileri yaştaki nüfus oranının artması; beslenme, temizlik, sağlık, eğitim ve ekonomik ilerlemenin başarılı sonucu.
Ancak diğer yandan, nüfusun yaşlanmasına yönelik yeterli hazırlığın yapılması gerekiyor.
Raporda bu durum şöyle ifade ediliyor: "Geniş genç nüfusa sahip birçok gelişmekte olan ülkedeki zorluk, hükümetlerin mevcut yaşlı nüfuslarını desteklemek için politika ve uygulamaları devreye sokmaması ve 2050 için yeterli hazırlık yapmaması."
Hindistan örneği
Japonya'da şimdiden nüfusun yaklaşık üçte biri 60 yaşının üzerinde.
Hindistan'da ise toplumun üçte ikisi 30 yaşının altında. Ancak buna rağmen, 100 milyon Hintli ileri yaşta ve bu sayısının 2050'ye kadar üç kat artması öngörülüyor.
Rapora göre, yetenek ve tecrübeleri yeterince değerlendirilmeyen yaşlı nüfusun ayrımcılığa karşı daha fazla korunması gerekiyor.
BBC'nin Delhi muhabiri Sanjoy Majumder, geleneksel olarak geniş ailelerde yaşayan yaşlıların ihtiyaçlarının karşılandığına, fakat çekirdek ailelerin arttığı şehirlerde durumun tersine gittiğine dikkat çekiyor.
Yaşlı kişilerin kendi aileleri yanında fiziksel ve zihinsel kötü muameleye maruz kalmasına veya ihmal edilmesine daha çok rastlanıyor.
İleri yaştakilerin ekonomik bağımsızlığının sağlanması için yasalar geçirmenin yeterli olmadığı vurgulanan raporda, Bolivya ise olumlu bir örnek olarak gösteriliyor.
60 yaşını aşan her Bolivyalıya yaklaşık 30 dolar maaş bağlanmasından ve yaşlıların sel ve heyelan gibi tehlikelere karşı Beyaz Saçlı Takımlar olarak örgütlenmesinden övgüyle söz ediliyor.