BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,37
ALTIN 2.932,93
HABER /  GÜNCEL

BM: Suriye'de Şam rejimi ve IŞİD savaş suçu işliyor

BM İnsan Hakları Komisyonu, Suriye'de Şam rejiminin ve IŞİD'in savaş suçu işlediğini söyledi. BM'nin son raporunda, Şam rejiminin 'kimyasal silah kullanmaya devam ettiği, IŞİD'in de zulüm uyguladığı' belirtildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki insan hakları ihlallerini araştırmak için kurulan bağımsız komisyonu, hem IŞİD'in hem de Şam yönetiminin 'savaş suçu işlediklerini' söyledi.

BM, 2014 yılı Ocak ve Temmuz ayları arasında yaptığı görüşmeler ve topladığı kanıtlara dayandırdığı raporunda, IŞİD'in kontrolü altındaki Suriye'nin kuzey bölgelerinde 'bazı temel hizmetleri sunarken halka da zulüm uyguladığını' belirtti.

IŞİD'in 'halkın gözü önünde infazlar gerçekleştirdiği ve çocukların infazları izlemeye zorlandığı, cesetlerin de günlerce ortada bırakıldığı' ifade edildi.

45 sayfalık raporda, "IŞİD'in kıyafet yönetmeliğine uymayan kadınlar kırbaçlandı. Rakka'da aralarında 10 yaşında olanların da bulunduğu çocuklar örgüte alınıyor ve IŞİD kamplarında eğitiliyor" ifadeleri yer alıyor.

Cihatçıların da aralarına katılan yabancı savaşçılarla beraber komşu ülke Irak'a yayıldıkları ve özellikle petrol zengini Deyr el Zor ile Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda büyük ilerleme kaydettikleri belirtildi.

Suriye hükümeti de sivillere karşı, misket bombası ve klor gazı saldırısı düzenlemekle suçlandı.

Raporda, "Nisan ayında 10 günlük bir süre içinde, Suriye'nin kuzey köyleri Kefir Zeyta, el Tamana ve Tel Minnis'te, sekiz defa, klor olduğu düşünülen kimyasal maddelerin kullanıldığına inanmamızı sağlayan haklı gerekçeler var" dendi.

'Tüm bölge tehdit altında'

BM'nin raporuna göre, Suriye'deki cezaevlerinde 2011-2013 yılları arasında çekildiği iddia edilen 26 bin 948 fotoğrafta yapılan adli incelemelerde de, gözaltı süresinde ölüm olaylarının arttığı, tutukluların sistematik işkenceye maruz kaldığı görüldü.

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye'deki durumun 'tüm bölgeyi etkileyeceği' uyarısında bulundu.

Pinheiro, "Uluslararası toplumun, sivilleri korumak, zulmün sona erdirilmesi ve önlenmesi, hesap verme sorumluluğu gibi başlıca yükümlülüklerini yerine getirememesi ve bölgede uluslararası hukuk normlarına bağlılığa dair bir gösterge bile olmamasıyla eşleşti" diye konuştu.

Soruşturmayı yürüten uzmanlar, 'çatışmaların yarattığı tehdidin Irak'a ilerlediğini ve tüm bölgeye yayılabileceğini' söyledi.

BM insan hakları denetçisi, eski savaş suçları savcısı Carla del Ponte de, uluslararası topluma seslenip Suriye'de savaş suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi çağrısında bulundu.