BM İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de çatışan taraflar arasında kalan siviller için derin kaygı duyduklarını, Şam dahil bazı bölgelerde insanların açlıktan ölmek üzere olduğu vakalar görülmeye başlandığını söyledi.
Abone olBirleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de aylardır çatışan taraflar arasında kalan siviller için derin kaygı duyduklarını söyledi.
Amos, BBC'ye yaptığı açıklamada başkent Şam dahil bazı bölgelerde insanların açlıktan ölmek üzere olduğu vakalar görülmeye başlandığını söyledi.
Valerie Amos, çatışmalar arasında bir yıldır mahsur kalan insanlar olduğunu belirterek "Hasta ve yaralıların bölgeden çıkamıyor, biz buralara gıda yardımı ulaştıramıyoruz. Şam'ın merkezine yakın bir noktada olan Yarmuk Filistin mülteci kampı dâhil bazı yerlerde insanların açlıktan ölmek üzere olduğu yolunda haberler alıyoruz." dedi.
Şam'da bulunan Amos, insani yardımların koordinasyonu için hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.
Çatışmaların seyrine bağlı olarak koşullar sürekli olarak değişiyor ancak, BBC'nin Aralık sonunda ulaştığı bir BM belgesine göre, kuşatma altında olan ya da erişimi zor bölgelerde yaşayan Suriyelilerin sayısı 250 bini geçti.
Savaş suçu
Bir bölgeyi açlığa mahkûm etmek, savaş suçu sayılıyor. BBC muhabiri Lyse Doucet, tüm tarafların askeri kazanım için bunu bir silah olarak kullandığını söylüyor.
Birleşmiş Milletler'e göre, Beşar Esad yönetimine karşı Mart 2011'de başlayan ayaklanmada ölü sayısı 100 bini geçti.
Suriye'deki krize çözüm bulmak amacıyla iki hafta sonra İsviçre'de uluslararası bir konferans yapılacak.
Suriye'deki muhalefet hareketini destekleyen 11 ülkenin dışişleri bakanları, muhalifleri 2. Cenevre konferansına katılmaya ikna etmek için Paris'te bir araya geliyor.
Suriye Ulusal Koalisyonu, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın, özellikle de silahlı muhalefetin İslamcı grupların yükselişi sonrasında zora girdiği bir dönemde koltuğunu bırakmayı müzakere konusu yapmaya niyetli olmadığını savunuyor.