BM, IŞİD'in iki aydır abluka altında tuttuğu Amerli'de katliam riski uyarısında bulunarak, derhal harekete geçilmesi çağrısı yaptı.
Abone olBM, Kuzey Irak'ta Şii Türkmenlerin yaşadığı Amerili kasabasında katliam riski olduğu uyarısı yaptı ve bunun önlenmesi çağrısında bulundu.
BM özel temsilcisi Nickolay Mladenov, kent sakinlerinin yaşadığı koşulların ciddi ölçüde kaygı verici olduğunu söyledi.
Irak Şam İslam Devleti IŞİD'in kuşatmasında bulunan kentte elektrik ve su bulunmadığını, gıda ve tıbbi malzemelerin de tükenmekte olduğu haberleri geliyor.
Kentin büyük bölümüni, IŞİD'in kafir olarak gördüğü Türkmen Şiiler oluşturuyor.
Mladenov ''Amerli'deki halkın içinde bulunduğu çaresiz durum oradaki halkın katliamının önlenmesi için derhal harekete geçilmesini gerektiriyor. Irak hükümetine ablukayı hafifletmesi için elinden geleni yapması yaşam kurtarmak için gereken insani yardımı ve bölgedekilerin onurlu bir şekilde tahliyesini sağlaması çağrısında bulunuyoruz'' dedi.
Önde gelen Şii din adamlarından Büyük Ayetullah Ali el Sistani, kent sakinlerinin sıkıntıları konusunda kaygılarını dile getirmişti.
Kent sakinleri, IŞİD'e karşı direnmek için kendi başlarına çaba gösterdiklerini ve kasabaya ablukanın başlamasından bu yana herhangi bir yardım ulaşmadığını söylüyor.
Bağdat'ın 180 km kuzeyinde, Kerkük'ün ise güneyindeki bu küçük Şii Türkmen kasabası iki aydır, çevrelerindeki bütün köy ve kasabaları ele geçiren adını İslam Devleti olarak değiştirip bölgede hilafet ilan eden IŞİD milislerinin ablukası altında.
Amerli halkının çoğunluğunu Irak nüfusu içindeki oranları yüzde 4 olan Şii Türkmenler oluşturuyor.
Şii oldukları için IŞİD tarafından "kafir" sayılıyor ve doğrudan hedef alınıyorlar.
Doktor Nihat Elbayati, "70 gündür direniyoruz. Elektriğimiz yok, suyumuz akmıyor" diyor.
"Sadece tuzlu su var, o da ishal ve diğer hastalıklara yol açıyor. Kuşatma başladığından bu yana yaşlı ve hasta 50'yi aşkın kişiyi kaybettik. Susuzluk ve hastalıktan ölenler arasında çocuklar da var" diye sürdürüyor.
'Ölümle savaş'
Amerli halkının çoğu geçimini topraktan sağlıyor ama çatışmalar yüzünden tarlalarına gidemiyor ve ürün alamıyorlar.
O yüzden kasabaya şu anda yiyecek sadece Irak askeri helikopterleri ile ulaşabiliyor. Bu helikopterler günde en fazla bir kere gelebiliyor ve bütün kasabaya yetecek kadar yiyecek ve ihtiyaç malzemesi taşıyamıyorlar.
"İnsani bir felaketle karşı karşıyayız" diyor Doktor Elbayati. "20 bin Amerlili ölümle savaşıyor. Üç günde bir yemek yiyebilen çocuklar var. Durumu anlatabilmem imkansız. Ne diyeceğimi bilemiyorum."
Doktor Elbayati, Irak çapında Türkmen toplumunun yaşam koşullarını geliştirmeyi hedefleyen Türkmen Koruma Vakfı adlı bir sivil toplum kuruluşuyla çalışıyor. Irak ordusuna ait helikopterlerle gidip gelebiliyor ve en gerekli malzemelerin getirilmesini sağlamaya çalışıyor.
Fakat bir çokları yardımın çok geç ve çok yetersiz olduğunu düşünüyor.
Eşi ve yedi çocuğuyla Amerli'de yaşayan Nihat Elbayati, "Doktor yokluğundan doğum sırasında ölen kadınlar var. İnsanlar çok basit yaralardan ölüyor çünkü tedavi edilemiyorlar" diyor.
Irak askeri helikopterleri her bir gelişlerinde 30 kişiyi alıp kasaba dışına taşıyabiliyorlar ve bazı yaralılar hükümet kontrolündeki bölgelerde bulunan hastanelere kaldırılıyor. Fakat Irak ordusu zorlanıyor ve helikopterlerin uçuş yolu çok tehlikeli, bazen geri dönmek zorunda kalıyorlar.
'Allahsız ve merhametsizler'
Kasabanın savunulması işini ise tamamen halk üstlenmiş.
Nihat "Asker yok aramızda" diyor. "Aileler IŞİD'e karşı biraraya geldik, kendimizi ve toprağımızı korumak için savaşıyoruz."
Savunma güçleri arasında Nihat'ın 13 yaşındaki oğlu da var.
"Oğlumun savaşması beni korkutuyor mu?" diye sorup yine kendi yanıtlıyor, "Hayır, onunla gurur duyuyorum. Biz anne babalar çocuklarımızın da bu savaşa katkıda bulunmasından gururluyuz. Bu da bizim cihadımız. IŞİDçiler allahsız ve merhametsiz insanlar."
Doktor Elbayati, "IŞİD bir köyü ele geçirdiğinde ne yapıyor biliyor musunuz?" diyor ve yanıtlıyor, "Bütün erkekleri, kadınları ve çocukları toplayıp öldürüyorlar. İnanın bana. Sadece bazı kızları ayırıyorlar, anlıyorsunuz ya, başka amaçlarla..."
Amerli aşırı görüşlü Sünni grupların şiddetiyle ilk kez karşılaşmıyor. ABD işgalinden sonra yaşanan en kanlı saldırılardan birine sahne oldu burası.
2007 yılında El Kaide'nin bir kamyona yüklediği patlayıcılarla gerçekleştirdiği saldırıda Amerli halkı 159 insanını kaybetmiş, 350 kişi yaralanmıştı.