BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

BM küresel silah görüşmelerinden anlaşma çıkmadı

Küresel silah ticaretini düzenleyecek bir anlaşmanın hazırlanması amacıyla Birleşmiş Milletler’de sürdürülen görüşmeler, tarafların daha fazla vakit istemesiyle sonuçsuz bitti.

Abone ol

Konvansiyonel silahların ticaretini düzenleyecek bir anlaşmanın hazırlanması amacıyla Birleşmiş Milletler’de sürdürülen görüşmeler sonuçsuz sona erdi.

Önce Rusya ve Çin, daha sonra da Amerika Birleşik Devletleri, bazı noktaları değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler’deki BBC muhabiri Barbara Plett, bunun bir aydan beri süren görüşmelere moral bozucu bir son olduğunu belirtiyor.

Yine de konferans başkanı yılın sonuna kadar bir anlaşmaya varılabileceğinden emin olduğunu açıkladı.

Muhabirimiz, bazı delegelerin ABD’yi ülkedeki kuvvetli silah lobisine boyun eğmekle suçladığını aktarıyor.

Ülkedeki her iki partiden 51 senatör, Perşembe günü yaptıkları açıklamada, anayasanın sağladığı silah taşıma hakkına karşı gelecek herhangi bir anlaşmanın kabulünü engelleyeceklerini söylemişti.

Konferans başkanı Roberto Garcia Moritan, yaşanan gecikmeye rağmen Silah Ticareti Anlaşması’nın kabulünün kaçınılmaz olduğunu söyledi: “Şüphem yok, çünkü bir ihtiyacımız var. Bir anlaşmaya ihtiyacımız var ve bir anlaşmamız olacak.”

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bir anlaşmaya varılamamasından hayal kırıklığı duyduğunu ve bunun bir “aksilik” olduğunu belirtti.

Genel Sekreter, buna rağmen ülkelerin bir anlaşmaya varılması konusunda hemfikir olmalarının kendisini de cesaretlendirdiğini ve bunu destekleyeceğini açıkladı.

Yapılan görüşmeler, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve Oxfam’in de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin altı yıl boyunca verdiği mücadele sonucunda başlamıştı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, gecikmeden duyduğu hayal kırıklığını ve siniri dile getirdi.

Shetty, “Silahlı çatışmalarda her dakika bir insan ölürken, kuvvetli ülkelerin başı çekmesine ihtiyaç var. Başkan Obama anlaşmaya varılması için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Ne kadar zaman istiyor?” dedi.

Anlaşmanın metni büyük ihtimalle sonbaharda BM Genel Kurulu’na geri gönderilecek.

Küresel silah ticaretinin yılda 60 ila 70 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Yılda 750 bin kişi yasadışı silahlarla öldürülüyor.