BIST 9.691
DOLAR 34,58
EURO 36,40
ALTIN 2.968,13
HABER /  DÜNYA

BM'deki Kudüs oylaması - Dünya Trump'a one minute çekti

ABD'nin tüm tehditlerine rağmen, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören tasarı oylandı. 128 ülkenin oylarıyla tasarı kabul edildi. 9 ülke ABD'nin kararını desteklerken, 35 ülke ise çekimser kaldı.

Abone ol

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı BM Güvenlik Konseyi'nin ardından dün Genel Kurul'un gündemine geldi. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucu Kudüs tasarısı kabul edildi. Donald Trump'un 'parayı keserim' tehditlerine boyun eğmeyen dünya ülkeleri ABD ve İsrail'e One Minute çekti.

BM Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı sunulan Kudüs tasarısı dün akşam saatlerinde yapılan oylamayla kabul edildi. Tasarı için yapılan oylamada 128 kabul oyu, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD Başkanı Donald Trump'un tehdidine boyun eğip hayır diyen ülkeler adı sanı duyulmamış küçük yerler oldu.

TÜRKİYE'YE ÖZEL TEŞEKKÜR: Oturumda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşma yaptı. Bunun yanısıra söz alan Filistin, Venezuela, Pakistan, Bangladeş, Suriye, İran, Maldivler ve Endonezya temsilcileri Trump'ın kararının karşısında olduklarını açıklarken, şu ana kadar sadece ABD ve İsrail temsilcileri, karara destek olan yönde konuşmalar yaptı. Maldivler ve Endonezya temsilcileri konuşmalarına İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Türkiye'ye teşekkür ederek başladı.

ABD TEMSİLCİSİ NE DEDİ?: Evet diyecek ülkeleri alenen tehdit eden ABD temsilcisi Nikki Haley, BM'ye en fazla maddi katkı sağlayan ülkenin ABD olduğunu söyledi. Haley, ABD'nin kararının barış sürecine zarar verecek herhangi bir nitelik taşımadığını söylerken, kararda Kudüs'ün nihai sınırlarına ilişkin bir vurgu olmadığını iddi etti.

TRUMP'IN TEHDİDİ İSTİFA GETİRDİ: Oylama öncesinde ABD Başkanı Donald Trump, "Oylamayı yakından takip edeceğiz. Bize karşı oy verenlere para yardımını keseceğiz" açıklamasının ardından bugün flaş bir istifa yaşandı. BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Zeid Ra'ad el Hüseyin istifa ettiğini açıkladı. Hüseyin, Birleşmiş Milletler'in bağımsızlık ve birliğine olan inancının kaybolduğunu söyledi. Hüseyin, ABD Başkanı Trump'ı sert bir dille eleştirmiş ve kendisinin tehlikeli olduğunu söylemişti.

KUDÜS KARARININ KABULÜ NE ANLAMA GELİYOR? : BM Genel Kurulundan çıkan bu kararın bağlayıcılığı bulunmuyor ancak ABD ve İsrail'e karşı önemli bir diplomatik hamle sayılıyor. Tasarının Genel Kuruldan ezici çoğunlukla geçmesi, uluslararası platformlarda ve dünya kamuoyunda ABD ve İsrail'i baskı altına almak için önemli bir girişim olarak değerlendiriliyordu. Nitekim 128 ülke tasarıyı kabul etti.

BM'NİN KAÇ ÜYESİ VAR : Birleşmiş Milletler 1945 yılında dünya barışını ve güvenliğini korumak ve ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulmuş uluslararası bir örgüt. 193 üyesi olan BM’nin Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi gibi ana organları bulunmakta. Genel Kurul, tüm üye ülkelerin temsil edildiği bir yapı iken, Güvenlik Konseyi 5 daimi 10 geçici olmak üzere 15 üye ülkeden oluşuyor. Daimi üyeler BM’nin kurucu üyeleri olan Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’dir. BM Konseyi'ndeki 5 daimi üye mutlak veto yetkisine sahipler. Biri bile oy veto etse karar geçmiyor.

KUDÜS TASARISINDA NE VARDI ? : BM Genel Kurulunda oylanan tasarı "Kudüs'ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair" bir karar. Tasarıda tüm ülkelerden Kudüs ile ilgili daha önceki BM kararlarına uymaları talep ediliyor ve bu kararlara karşı gelen herhangi bir eylem ya da önlemi tanımamaları isteniyordu.

KUDÜS'ÜN DURUMU NEDİR? : Dünyanın en kadim kentlerinden Kudüs, bugün Orta Doğu'daki sorunların merkezinde yer alıyor. İsrail, kentin doğusunu 1967'de işgal etti ve 1980 yılında tamamını başkenti ilan etti. Ancak bugüne kadar Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan hiçbir devlet olmadı. Bu anlamda, Trump'ın kararı da bir ilk olma özelliği taşıyor.

Üç semavi dinin de Kudüs'te kutsal mekanlarının bulunması, kentin tarih boyunca uluslararası öneme sahip olmasına yol açtı.

KUDÜS'DEKİ KUTSAL YERLER : Arapça El Kuds, İbranice Yeruşalayim olarak adlandırılan Kudüs, dünyanın en eski kentlerinden birisi. Tarih boyunca, birçok kutsal yapıya ev sahipliği yapmasından dolayı çok sayıda savaşa sahne oldu ve defalarca yıkıldı, yeniden inşa edildi.

Osmanlı İmparatorluğu, 1517'de işgal ettiği Kudüs'ü 1917 tarihine kadar kontrolü altında tuttu. Kudüs, üç semavi din olan İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal yerleri içinde barındırıyor. Kutsal yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs'te yer alıyor.kudüs kutsal mekanlar haritası

Kudüs'ün içinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklarla dolu Eski Kenti, dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri olarak sıralanıyor.