BIST 9.916
DOLAR 35,20
EURO 36,70
ALTIN 2.961,48
HABER /  DÜNYA

BM Kana katliamını kınamadı

İsrail'in Kana katliamı sonrası toplanan BM Güvenlik Konseyi saldırıyı kınamadı.

Abone ol

İsrail'in Lübnan'ın Kana kasabasına düzenlediği saldırıdan sonra olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi, bir başkanlık kararı yayınlamakla yetinerek, saldırı karşısında ''derin şok ve üzüntü'' duyduğunu bildirdi. Konsey, İsrail'in saldırısını kınamadı.

Açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin İsrail'in Güney Lübnan'daki Kana kasabasına saldırısında çoğu çocuk pek çok sivilin ölmesinden ve yaralanmasından dolayı ''derin şok ve üzüntü'' duyduğu belirtildi, kurbanların ailelerine ve Lübnan halkına taziye dilekleri iletildi.

Başkanlık açıklamasında, ''Güvenlik Konseyi, çatışmalarda masum insanların ölümünden derin üzüntü duymakta ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan bu trajik olayın sonuçları hakkında Konseye bir hafta içinde rapor sunması istemektedir'' denildi. Konseyin bölgede insani durumu daha da vahim hale getirecek şiddetin artmasından endişe duyduğu belirtilen açıklamada, ''şiddetin durması'' çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, bölgede kalıcı bir ateşkesin acil olarak sağlanması gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada, Güvenlik Konseyinin Lübnan ve İsrail tarafındaki kayıplardan, insanların çektiği sıkıntı ve acılardan, bölgedeki alt yapının tahrip edilmesinden ve bölgede yerlerini değiştirmek zorunda kalan insanların sayısının artmasından dolayı son derece endişeli olduğu da vurgulandı. Güvenlik Konseyi ayrıca, taraflardan, insani yardımların derhal ve sınırsız bir şekilde ulaşılmasına imkan vermelerini, bölgedeki BM personelinin korunmasına ve binalarının güvenliğine çok dikkat edilmesi istendi.

KANA SALDIRISI KINANMADI

Başkanlık açıklamasında, İsrail'in Kana'ya saldırısının kınanmaması ve derhal bir ateşkes talebinde bulunulmaması dikkati çekti. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Güvenlik Konseyinde önce, bu açıklamaya göre daha sert ifadelerin yer aldığı, Katar tarafından masaya konulan bir taslak metin üzerinde duruldu. Bu metin üzerinde anlaşma sağlanamayınca, ABD'nin itirazları dikkate alınarak ifadeler yumuşatıldı. ABD temel olarak ''ateşkes'' sözcüğünün metne dahil edilmesine ve Kana saldırısının ''kınanmasına'' karşı çıktı. Kabul edilmeyen taslak metinde, Güvenlik Konseyinin iki taraftan da çatışmalara derhal son vermeleri ve şiddeti durdurmalarını istemesinin öngörüldüğü öğrenildi.

FRANSIZ BÜYÜKELÇİ: ''KONSEY OLAYLARA ARTIK DAHİL''

 Başkanlık açıklamasını Güvenlik Konseyinde okuyan Konseyin bu ayki dönem başkanı Fransa'nın BM daimi temsilcisi Jean Marc de la Sabliere, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, açıklamanın ''üzerinde anlaşılan'' bir metin olduğunu, metnin Güvenlik Konseyinin bölgede olanlarla meşgul olmaya başladığını ve bu konuda kararlığını göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Fransa Büyükelçisi, Fransa olarak ''daha güçlü bir dil kullanan'' bir açıklamadan yana olduklarını, ancak Güvenlik Konseyinin yakında bu konuda bir karar almayı taahhüt etmesinin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

AÇIKLAMA OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Başkanlık açıklaması, Güvenlik Konseyinde oybirliğiyle kabul edildi. Güvenlik Konseyi kararlarına göre başkanlık açıklamalarının bağlayıcılığı bulunmuyor, tavsiye niteliği taşıyor. Başkanlık açıklamalarının, Konseyin 15 üyesinin de onayıyla yayımlanıyor. BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağıran BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ilk oturumda Güvenlik Konseyinden İsrail'in Kana saldırısını kınamasını, ayrıca bölgede çatışmaların durdurulması ve ateşkesin sağlanması konusunda derhal harekete geçmesini istemişti.