BM yayınladığı son raporda, IŞİD'in çocuk kampları kurarak çocukları birer terörist olarak yetiştirdiğini ortaya koydu.
Abone olBM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, IŞİD'in çocuk kampları kurarak, çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiğini bildirdi.
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun Suriye'deki insan hakları ihlalleri hakkındaki 9. raporu yayımlandı.
Raporda, Suriye rejiminin tıpkı denizi kurutarak balıkları öldürmek gibi ülkede son dört yıldır uyguladığı "teslim ol ya da açlıktan öl" kuşatma stratejisi sonucu çok sayıda insanın özelikle de bebeklerin hayatını kaybettiği belirtildi.
REJİM BOMBALARINDAN BİNLERCE SİVİL ÖLDÜ
Suriye'deki iç savaşın beşinci yılına yaklaştığı ve akla, hayale sığmayacak suçların her gün işlenmeye devam edildiği ifade edilen raporda, rejimin 2012 yılından beri kullandığı varil bombalarının genelde ulaşım ağları, apartmanlar, pazarlar, hatta yardım dağıtımının yapıldığı kalabalık alanlara atıldığı ve binlerce sivilin ölümüne neden olduğu vurgulandı.
Raporda, "Çatışmalarda kullanılan patlayıcılar ile mayınlar nedeniyle sakat kalanların sayısı hızla artıyor. Rejim güçlerinin kullandığı silahlar, özellikle de varil bombaları, ciddi yaralanmalara, uzuv kayıplarına, şarapneller derin yaralara neden oluyor. Varil bombasından kurtulanların birçoğu şimdi sakat" ifadelerine yer verildi.
Raporda, ayrıca rejim güçlerinin Hizbullah ve Iraklı Şii militanlar gibi yabancı savaşçılardan faydalandığı da vurgulandı.
KADINLAR IŞİD'İN SAVAŞ GANİMETİ
Rejimin gözaltı tesislerinde, hapishanelerde kadınların tecavüze ve cinsel istismara maruz kaldığı ifade edilen raporda, Irak'ta kaçırılan Yezidi kadınların ise Suriye'de satıldığı, cinsel şiddete maruz kaldığı ve IŞİD militanlarınca savaş ganimeti olarak kullandığı belirtildi.
Raporda, şimdiye kadar Suriye'de yaklaşık 5 bin okulun tahrip edildiği, 2014 yılında okullara düzenlenen saldırılarda 160 çocuğun hayatını kaybettiği vurgulanarak, IŞİD'in çocuk kampları kurarak, çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiği kaydedildi.
VİCDANSIZLIK
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro ise "Suriyelilerin son dört yıldır olduğu gibi acı çekmeye devam etmesi, kurbanlara adalet aramaya yönelik çabaların ve barış için yapılan girişimlerin sınırlı sayıda olması vicdansızlıktır. Mağdurlar bizim şefkatimizden daha fazlasını hak ediyor" dedi.
Komisyon, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından, Suriye'deki insan hakları ihlallerini araştırmak için Mart 2011'de görevlendirilmişti.
Komisyon, raporu ayrıca 17 Mart'ta İnsan Hakları Konseyi'nin 28. Oturumu'nda sunacak.
SUÇLULARIN İSİMLERİ AÇIKLANACAK
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, hazırladıkları raporlarda Suriye'de işlenen suçların detaylarını defalarca uluslararası topluma sunduklarını ancak hesap sormaya yönelik bir gelişme olmadığını belirterek, suçluların isimlerini kamuoyuna açıklama seçeneğini değerlendirdiklerini bildirdi.
Komisyon üyeleri, gayrı resmi toplantıda BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki insan hakları ihlallerine ilişkin 9. raporları hakkında bilgi verdi.
Toplantının ardından İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant, Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro ve üyeler Vitit Muntarbhorn, Karen Koning Abuzayd ve Carla Del Ponte ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Büyükelçi Grant, komisyonun, Suriye'de işlenen korkunç insan hakları ihlalleri ve Suriye Hükümeti'nin sivillere yönelik saldırılarını gözler önüne serdiğini söyledi.
Ordunun, hava saldırıları ile sivillerin gıda, tıbbi gereçler ve elektriğe ulaşımını engellediğini anlatan Grant, hastanelere ulaşmaya çalışan yaralıların da tutuklandığını dile getirdi.
İHLALLERİN FAİLİ SURİYE REJİMİ
Suriye'de insan hakları ihlallerinin tüm taraflarca işlendiğini vurgulayan Grant, "Suriye rejiminin ülkedeki insan hakları ihlallerinin büyük çoğunluğunun faili olduğu açıktır ve sivillerin korunmasındaki birinci sorumluluk da rejime aittir" diye konuştu.
Mark, İngiltere'nin, sorumlulardan hesap sorulmasını istediğini de kaydederek, "BM Suriye Araştırma Komisyonu'nun cezai soruşturma yürütmek isteyen ülkelerle Suriye'de insan hakları ihlallerine karışanların bilgilerini paylaşma kararından memnuniyet duyuyoruz" dedi.
Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro da Suriye'de insan hakları ihlalleri, savaş suçu ve insanlığa karşı suçlardan Suriye Hükümeti, IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer silahlı grupların sorumlu olduğunu söyledi.
SAVAŞIN KURBANLARI
Suriye'de işlenen suçların faillerinin hesap vermeleri gerektiğine vurgu yapan Pinheiro, "Uluslararası toplumu, Suriye'de işlenen suçların faillerinin yargılanması için tüm seçenekleri değerlendirmeye ikna etmeye çalışıyoruz. Bu savaşın kurbanları görmezden gelinmemeli" dedi.
Komisyon üyesi Vitit Muntarbhorn da konuşmasında Suriye'deki insan hakları ihlallerine karışan kişi ve grupların listesinin kendilerinde bulunduğunu belirterek, "Suriye'de İnsan hakları ihlallerine karışanların isimlerini kamuoyuna açıklayıp açıklamama seçeneğinin artılarını eksilerini değerlendiriyoruz" diye konuştu.
Üyelerden Carla Del Ponte ise kendilerine verilen görev doğrultusunda raporlar hazırladıklarını ancak hiçbir şeyin değişmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını vurgulayarak, "Bu raporları hazırlıyoruz ancak hiç kimseden hesap sorulmuyor" dedi.
BM Güvenlik Konseyi'nde geçen yıl hazırlanan ve Suriye'deki savaş suçlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen karar tasarısını Rusya ve Çin veto etmişti.
Merkezi Cenevre'de bulunan Komisyon'un son raporunda, Suriye'deki iç savaşın beşinci yılına yaklaştığı ve "akla hayale sığmaz suçların" her gün işlenmeye devam edildiği ifade edilerek, rejimin 2012 yılından beri kullandığı varil bombalarının genelde ulaşım ağları, apartmanlar, pazarlarlar, hatta yardım dağıtımının yapıldığı kalabalık alanlara atıldığı ve binlerce sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.