BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

BM İrana yaptırımı sertleştirdi

BM, hassas nükleer faaliyetlerini askıya almayı reddettiği için İran'a uygulanan yaptırımları daha da sertleştirdi.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, hassas nükleer faaliyetlerini askıya almayı reddettiği için İran'a uygulanan yaptırımları daha da sertleştirdi.

Tahran hükümetine 15 aydır uygulanan ekonomik ve ticari yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını öngören 1803 sayılı karar tasarısı, bu akşam yapılan oylamada, 15 üyeden 14'ünün oyuyla kabul edildi. Endonezya çekimser oy kullandı.

Fransa, İngiltere ve Almanya'nın ortaklaşa hazırladığı karar tasarısında, 2006 aralığında kabul edilen 1737 sayılı karar tasarısıyla getirilen yaptırımlar biraz daha sertleştiriliyor.

İran'a uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması için üç ay süre verilen yeni tasarıda, İran'ın nükleer programıyla bağlantısı bulunan kişi ve kurumlar sıralanıyor. Bunların yurt dışındaki mal varlıkları donduruluyor, bazılarına seyahat yasağı getiriliyor.

Karar metninde, İran'a sivil veya askeri amaçlarla kullanılacak hassas teknolojik ürünlerin satışı yasaklanıyor, İran bankalarıyla ilişkilerde uyanık olunması isteniyor.

İran'ın BM Bbüyükelçisi Muhammed Hazai, Konsey'in tutumunu protesto etti ve Konsey'i "bazı üyelerin isteklerine boyun eğmekle" suçladı.