BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,27
ALTIN 2.839,67
HABER /  GÜNCEL

BM: İran yeni uranyum santrifüjleri kullanıyor

Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın Natanz nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirmek için yeni nesil santrifüjler kullanmaya başladığını bildirdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın Natanz nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirmek için yeni nesil santrifüjler kullanmaya başladığını bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer silahlar geliştirmek amacıyla patlayıcı testleri de yapmış olabileceğini kaydetti.

Uzmanlar, bu adımın Tahran ile gelecek hafta başlayacak görüşmeler öncesinde uluslararası güçleri endişelendireceğini söylüyor.

Tahran nükleer silah geliştirdiği yönündeki iddiaları reddediyor ve uranyum arıtma çalışmalarını barışçıl enerji üretimi amacıyla yürüttüğünü söylüyor.

İran'ın merkezinde bulunan Natanz nükleer tesisleri, İran ve BM Güvenlik Konseyi arasındaki tartışmaların odağında.

BM, bu ayın başlarında, Tahran yakınlarındaki bir askeri üste patlayıcı testlerinin yapıldığını ancak gözlemcilerin tesislere girmesine izin verilmediğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun raporunda İran'ın nükleer programının olası askeri amaçları konusunda birçok konunun henüz netliğe kavuşturulmadığı ve İran ile kurulan diyaloğa rağmen birçok sorunun hala cevaplanmadığı belirtiliyor.

İran, 23 Ocak tarihli mektubunda, mevcut santrifüjlerden iki ya da üç kat daha hızlı uranyum zenginleştirebilen IR2m adında yeni model bir santrifüj geliştirmeyi planlandığı konusunda UAEK'i bilgilendirmişti.

Gaz santrifüjleri

Gaz santrifüjleri uranyum içindeki u-235'i diğer atomlardan ayırmak için kullanılıyor. Uranyumun nükleer santrallerde kullanılabilmesi için yüzde 2-3 oranında uranyum-235 içermesi gerekiyor. Nükleer silah için gereken u-235 oranı ise yüzde 90 ve üstü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yeni santrifüjlerin İran'ın nükleer bomba üretmek için ihtiyacı olan zamanı üçte birine indirebileceğini söylüyor.

İran, sekiz aylık aranın ardından 26 Şubat tarihinde Kazakistan'da BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve ayrıca Almanya ile görüşmelere devam edecek.

Tahran, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in bu ayın başlarında yaptığı ikili görüşme teklifini kabul etti ancak görüşmelerin "hakiki" ve "adil" olması çağrısından bulundu.