BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'de geçen hafta gerçekleşen Hule katliamının araştırılmasını talep etti ve katliamdan dolayı Suriye yönetimini kınadı.
Abone olBirleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Suriye'de geçen hafta gerçekleşen Hule katliamının araştırılmasını talep etti ve katliamla ilgili Suriye yönetimini kınadı.
47 üyesi bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye'deki durumu görüşmek üzere acil olarak toplandı.
Forum sonunda yayınlanan açıklamada katliamın araştırılması ve olayın sorumlularının cezalandırılması talep edildi.
BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay daha erken saatlerde yaptığı açıklamafa Suriye'nin Hule yöresinde geçen hafta tahminen 108 kişinin kişinin katledilmesiyle "insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğini" söyledi.
Pillay, Hule katliamını kastederek uluslararası toplumun 'böylesine vahşi olaylarda suçların cezasız kalmasının engellenmesi ve faillerin hesap verilebirliğinin sağlanması için gerekli tüm çabaları göstermesini' istedi.
Suriye yönetimine sivillerin korunması çağrısı yapan Pillay, saldırıların emrini verenlerin de bireysel olarak saldırılardan sorumlu olduğunu belirtti.
Gün içinde Komisyon toplanmadan önce Suriye'deki muhalif çevrelerden yeni bir toplu katliam ihbarı geldi.
Beyrut'taki BBC muhabiri Jim Muir, Suriye'nin batısındaki Kuseyr kenti yakınlarındaki bir köyde, hükümete bağlı Şebiha milislerinin, bir otobüsten 13 işçiyi indirerek öldürdüklerini bildirdi.
Muhalif eylemcilerce internetten yayınlanan dehşet verici video görüntülerinin birinde, yerlere dağılmış halde, yakın mesafeden ateş açılarak öldürüldükleri anlaşılan işçilerin cesetleri görülüyor.
Bir diğer video görüntüsündeyse, bir binanın zeminine dizili halde cesetler ve başlarında ağıt yakan yakınları görülüyor.
Esad yönetime muhalif eylemciler, öldürülen erkeklerin bir gübre fabrikasının işçileri olduğunu, otobüslerinin Kuseyr yakınlarındaki Buveyda Şarkiyya yöresinde Şebiha milislerince durdurulduğunu anlatıyorlar.
Milislerin önce işçilerin paralarını aldığı, sonra otobüsten indirerek 13 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.
Muhaliflerin son katliamla ilgili haberinin, henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanamadığını belirten BBC muhabiri Jim Muir, bununla birlikte, geçen hafta içinde iki kez, Suriye'deki BM gözlemcilerinin, muhaliflerin benzer haberlerini
destekleyen bilgiler aktardıklarını kaydediyor. Bu olaylar arasında, Hule'deki katliamın ardından ülkenin doğusunda 13 erkeğin ateş açılarak öldürülmesi olayı bulunuyor.
Cenevre'deki İnsan Hakları Komisyonu toplantısı için hazırlanan taslak metinde Suriye yönetiminden insan hakları denetçilerinin ve yardım kuruluşlarının ülkede faaliyetine izin verilmesi talep ediliyor.
Ancak Cenevre'de toplantıyı izleyen BBC muhabiri Imogen Foulkes, Komisyonun gerçek bir gücü olmadığını, Suriye'ye yaptırım uygulayamayacağını ve BM Güvenlik Konseyi'ne de, eyleme geçmesi konusunda hükmedemeyeceğini bildiriyor.
Foulkes, Rusya ve Çin'in tavrı nedeniyle Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki insan hakları ihalleleriyle ortak bir tavır sergilemesinin de zor olduğunu ekliyor.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in, yapacağı Berlin ve Paris ziyaretlerinde Suriye konusunda Almanya ve Fransa'dan baskı görmesi bekleniyor.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, Türkiye'de Suriyeli muhaliflerin sözcüleriyle biraraya gelecek.